NESTANAK 'IRINE VU'

Sindikat pomoraca o nestaloj jahti: Krivac je administracija, netko je u lancu napravio propust

ARHIVA: Luksuzna jahta Irina Vu koja je nestala sa suhog veza iz marine Betina
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
28.01.2023.
u 00:04

Ne vidimo krivicu zapovjednika ili posade broda u ovom trenutku, navodi Neven Melvan iz Sindikata pomoraca

Nakon što je Večernji list otkrio da je s otoka Murtera pod sumnjivim okolnostima nestala jahta ruske oligarške obitelji "Irina VU", kriminalističkim je istraživanjem obuhvaćeno ukupno osam osoba. Od toga, šest je osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, a dvije osobe s područja Šibensko-kninske. Neven Melvan iz Sindikata pomoraca kazao je kako oni nemaju detalje slučaja ni identitet posade.

“Ovo sve više podsjeća na nesretne slučajeve kriminalizacije pomoraca koji su česti u svijetu. Nema poveznice s krivicom posade broda prema informacijama koje imamo. U ministarstvu je provedena istraga, ustanovljeno je čiji su propusti, brodu očito nisu bile oduzete svjedodžbe što je trebalo ako je bio zaustavljen, nego su oduzete tek u Istanbulu. Ne vidimo krivicu zapovjednika ili posade broda u ovom trenutku”, kazao je za N1 te otkrio tko je u lancu morao znati za sankcije. 

“Državna administracija je znala, valjda su imali neke mehanizme da zaustave brodove. Za svaki brod je ista procedura ako se zaustavlja. Nijedan normalan zapovjednik neće isploviti s brodom koji nema svjedodžbu. Trebale su je oduzeti lučke vlasti po nalogu suda ili ministarstva. Neka se dogovore u vrhu tko je to trebao u slučaju sankcija. Ovo je prvi put da se susrećemo sa sankcijama”, pojašnjava. Također, ne bi krivio ni lučkog kapetana u Šibeniku jer, kaže, ne zna je li do njega došao nalog.

“Ne vidim kako bi krimen mogao biti na posadi. Ako nisu oduzete svjedodžbe, oni moraju slušati vlasnika broda. Nikakve logike da se krivica baca na posadu. Krivac je administracija, netko je u lancu napravio propust”, tvrdi te ističe kako pomorci često odgovaraju za nešto za što po nikakvoj logici ne mogu biti odgovorni.

Kako je Večernji list danas pisao, u Splitu je u sklopu kriminalističkog istraživanja ispitano više osoba. Riječ je o posadi broda, odnosno ljudima za koje MUP smatra da bi mogli imati saznanja o detaljima isplovljavanja jahte i kršenju međunarodnih sankcija.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
00:57 28.01.2023.

ajde sad ljepo svi od dole do gore po odgovornoj duznosti na sud pa zatvor.

ZE
zeko386
20:24 27.01.2023.

Jadan čovjek, trebalo bi pokrenuti akciju prikupljanja novca za pokradenog vlasnika...neka stavi broj računa u komentar..:(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije