VEĆ SE ZNA I KADA POČINJE SUĐENJE

Zbog prevara s novcem iz poljoprivrednih fondova EU, EPPO optužio 56 osoba

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Horst Galuschka/DPA
04.11.2023.
u 11:27

Optužnicu je podigao ureda EPPO-a u Palermu, a njome se optuženici terete za organizirano kriminalno udruživanje  u sklopu kojeg su počinjenje prevare povezane s poljoprivrednim fondovima na Siciliji. Osim toga, tereti ih se i  za korupciju, a početak suđenja zakazan je za veljaču 2024.

Dokazi koje je u lipnju 2022. otkrila financijska policija, pretvorili su se u istragu talijanskog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koja je sada rezultirala optužnicom protiv 56 osoba i dvije tvrtke.

Optužnicu je podigao ureda EPPO-a u Palermu, a njome se optuženici terete za organizirano kriminalno udruživanje  u sklopu kojeg su počinjenje prevare povezane s poljoprivrednim fondovima na Siciliji. Osim toga, tereti ih se i  za korupciju, a početak suđenja zakazan je za veljaču 2024.

EPPO se uključio u istragu nakon što je u lipnju 2022. talijanska  financijska policija u Palermu otkrila dokaze  koji su upućivali da postoji  niz organiziranih kriminalnih aktivnosti u  koju su uključeni  visoki javni  dužnosnici. Kada se to počelo istraživati, utvrđeno je da postoji organizirana  kriminalna skupina koja je uključivala i visoko pozicionirane državne službenike i ljude koji se ozbiljno bave poljoprivredom.

VEZANI ČLANCI: 

Sumnjiči ih se da su  svjesno donosili odluke, kojim su utjecali na to koje će privatne tvrtke  iz okolice Palerma dobiti  sredstava iz EU i nacionalnih izvora, u kontekstu Europskog regionalnog razvoja EU-a fond (ERDF).

Kada je istraga pokrenuta 12 osumnjičenika bilo je u kućnom pritvoru, 10 je imalo obvezu da se javlja policiji, a oduzeti su novac i imovina vrijedni oko 2,5 milijuna eura. Tijekom istrage utvrđeno je  da s članovi ove zločinačke grupacije bili i jedan javni službenik te djelatnici tehničkog ureda u Marineu (Sicilija, Italija).  

Sumnjiči ih se da su na nedozvoljen način utjecali na proces  tijekom kojeg je Pokrajinska poljoprivredna inspekcija (IPA) regije Sicilije,  odlučivala  tko će dobiti  financijska sredstva. Onima koje  su osumnjičenici zastupali, odobren je nerazmjerno visok postotak zahtjeva za financiranje,  zbog čega su  financijski profitirali. Sredstva su se dodjeljivala osobama s kojima su osumnjičenici bili godinama u prijateljskim vezama, a sumnja se da je bilo više od 20 nezakonito dodijeljenih zahtjeva za financiranje...

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:46 05.11.2023.

Ako nikako drugačije onda pošteno moto je kod nas ,a Siciliju kolijevku mafioza ne treba ni komentirati.

Avatar Crni labud
Crni labud
12:41 04.11.2023.

Mi hadezeovci uopće nismo takvi. Kod nas je sve samo pošteno.😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije