NEISPUNJENO OBEĆANJE

Zbog Putinove laži Ukrajinci su lako napredovali u Rusiji: 'Što su dečki mogli, ići lopatama na njih?'

Zarobljenici
SBU via Tsaplienko Telegram
17.08.2024.
u 08:15

Rusija je često raspoređivala regrute duž svojih dugih granica, ne očekujući da će ikada biti napadnuti. Međutim, kada je Ukrajina pokrenula svoj nedavni iznenadni napad, ti su se regruti iznenada našli na prvoj liniji bojišta, potpuno nepripremljeni za obranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je veliko obećanje kada je započeo rat protiv Ukrajine: regruti neće biti uključeni u borbene akcije. Međutim, kako Moskva sve teže brani svoj teritorij od ukrajinskih napada, obitelji mladih vojnika koji su raspoređeni na granicama sve su više zabrinute za sigurnost svojih najmilijih i javno izražavaju svoju zabrinutost.

Poruke koje su proteklih dana podijeljene na ruskim Telegram kanalima i drugim društvenim mrežama otkrile su koliko je Moskva bila nespremna za ovaj napad, uključujući i činjenicu da je obranu granice s Ukrajinom – zemljom s kojom je Rusija u ratu više od deset godina – povjerila slabo obučenim regrutima.

"Kada su tenkovi napali granicu u tri ujutro, jedini koji su se branili bili su regruti", stoji u jednoj poruci koju je na Telegramu podijelila žena koja tvrdi da je majka vojnika regruta iz Kurska, regije koja graniči s Ukrajinom i koju su ukrajinske trupe prošlog tjedna prešle. "Nisu vidjeli nijednog vojnika, nijednog profesionalnog vojnika – nikoga. Moj sin je kasnije nazvao i rekao: 'Mama, u šoku smo'", ispričala je žena, identificirana samo kao Olga. CNN je zatražio komentar od ruskog Ministarstva obrane, ali nije dobio odgovor.

Raspoređivanje regruta osjetljivo je pitanje u Rusiji, djelomično zbog Putinovih ponovljenih obećanja da neće biti poslani u borbu, ali i zbog činjenice da su majke i supruge vojnika tradicionalno imale snažan utjecaj u društvu gdje je sada gotovo nemoguće javno iskazati neslaganje – a mnoge od njih sada izražavaju svoj bijes.

VEZANI ČLANCI:

Neovisni ruski medij Verstka objavio je intervju s Natalijom Appel, bakom ruskog regruta koji je služio u Kursku i sada se vodi kao nestao. Rekla je da je njezin unuk Vladislav bio smješten – bez oružja – u selu udaljenom samo 500 metara od granice. "Što su mogli napraviti? Ići na (ukrajinske vojnike) lopatom?" kazala je.

Na internetu je podijeljena peticija kojom se Putina poziva da povuče regrute iz tog područja, a deseci poruka ljudi koji tvrde da su članovi obitelji nestalih ruskih regruta iz Kurske regije objavljeni su na raznim društvenim mrežama, uključujući i rusku društvenu mrežu VKontakte.

Činjenica da se Rusija oslanjala na regrute za obranu granice vjerojatno je razlog zašto su ukrajinske snage tako lako napredovale na ruski teritorij kad su prošlog utorka pokrenule napad. Ukrajinski vojni zapovjednik Oleksandr Sirski izjavio je da su ukrajinske trupe od početka napada napredovale 35 kilometara kroz rusku obranu. "Preuzeli smo kontrolu nad 1.150 četvornih kilometara teritorija i 82 naselja", rekao je Sirski ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom tijekom sastanka stožera u četvrtak.

Svi zdravi muškarci u Rusiji podliježu vojnoj obvezi i, ako budu pozvani, moraju služiti jednu godinu u vojsci. Ruska vojska obično provodi dva regrutna roka godišnje, jedan u proljeće i jedan u jesen, tijekom kojih poziva više od 100.000 mladića. Izbjegavanje regrutacije je kazneno djelo i može se kazniti zatvorom.

Postupanje prema regrutima u prošlosti je bilo politički osjetljivo pitanje za Rusiju. Tijekom sovjetskog rata u Afganistanu 1980-ih i ruskog rata u Čečeniji majke regruta mobilizirale su se kako bi se borile protiv zlostavljanja i zloupotrebe svojih sinova. Iako je rusko civilno društvo pod Putinom uvelike oslabljeno, pitanje postupanja prema regrutima i dalje je osjetljivo za mnoge obitelji. Izbjegavanje vojnog roka lakše je za sinove bogatijih i politički privilegiranih.

Prošle godine Putin je naredio povećanje dobi za regrutaciju na 30 godina, tako da svaki muškarac između 18 i 30 godina može biti pozvan u vojsku. Za razliku od profesionalnih vojnika, regruti prolaze samo ograničenu obuku prije nego što budu raspoređeni na svoje postaje. Prema zakonu, njihovo raspoređivanje u inozemstvo je zabranjeno i nisu namijenjeni sudjelovanju u borbenim operacijama.

VEZANI ČLANCI:

Rusija je često raspoređivala regrute duž svojih dugih granica, ne očekujući da će ikada biti napadnuti. Međutim, kada je Ukrajina pokrenula svoj nedavni iznenadni napad, ti su se regruti iznenada našli na prvoj liniji bojišta, potpuno nepripremljeni za obranu. Kritike na račun raspoređivanja regruta na granici stigle su i od ruskih oporbenih lidera.

Antiratni odbor Rusije, grupa koju su formirali prognani Rusi, izdala je u srijedu izjavu u kojoj kritiziraju ruskog predsjednika. Navode kako "izostanak bilo kakvih značajnih vojnih jedinica na granici u vrijeme napada, uz istodobno kontinuirano vođenje agresivnih vojnih operacija na teritoriju suverene Ukrajine više od 900 dana, najbolje dokazuje da Putin ponovno laže o 'zaštiti Rusije.' Njega nije briga za Rusiju, on štiti samo sebe."

U pokušaju da odgovori na ukrajinski napad, Rusija je, prema riječima visokih američkih dužnosnika, premjestila nekoliko tisuća vojnika iz okupiranih područja unutar Ukrajine u Kursku regiju. Izvori navode da je premješteno više brigada, svaka s najmanje 1.000 vojnika. "Očigledno je da Putin i ruska vojska preusmjeravaju neke resurse, neke jedinice, prema Kurskoj oblasti kako bi se suprotstavili onome što Ukrajinci rade", izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby za CNN u četvrtak. Osim vojnika premještenih iz Ukrajine, Rusija je također poslala osoblje iz Lenjingradske vojne oblasti i Kalinjingrada kako bi pomogli u obrani Kurska, rekao je jedan od visokih američkih dužnosnika.

Zelenski je početkom tjedna potvrdio da su ukrajinske snage zarobile ruske vojnike dok su napredovale u Kurskoj regiji. Ukrajinska vojska također je objavila nekoliko videozapisa i fotografija muškaraca za koje tvrde da su ruski ratni zarobljenici – neki od njih vrlo mladi. U četvrtak je Ukrajinsko koordinacijsko sjedište za postupanje s ratnim zarobljenicima, vladin odjel, objavilo da se jedna ruska jedinica predala u Kurskoj regiji i da su zarobljeni nakon što su ih pojačanja napustila.

Zarobljavanje ruskih vojnika najveće je u jednom napadu koje su Kijevske snage provele protiv moskovskih trupa, rekao je izvor iz Ukrajinske sigurnosne službe (SBU) za CNN u četvrtak. Video snimljen u blizini granice prikazuje ukrajinski vojni kamion koji prevozi grupu muškaraca s povezima na očima, odjevenih u uniforme koje izgledaju poput ruskih vojnih uniformi.

Iako postoji bijes zbog njihovog raspoređivanja, ovo nije prvi put da su ruski regruti otkriveni kako se bore u Putinovom ratu protiv Ukrajine. Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju u veljači 2022. godine, rusko Ministarstvo obrane priznalo je da su regruti "otkriveni" u Ukrajini nakon što je Kijev objavio da su neki od zarobljenih ruskih vojnika zapravo bili regruti, a ne profesionalni vojnici. Ruska vojska tada je tvrdila da su regruti povučeni i vraćeni u Rusiju. Zapovjednik odgovoran za ta raspoređivanja navodno je bio kažnjen.

FOTO Trump, Bieber, Gates, Sinatra: Možete li prepoznati sve zvijezde koje su se našle s 'one strane zakona'?

Zarobljenici
1/15

Komentara 32

GE
Gefufna
08:59 17.08.2024.

Rusija je zemlja koja se temelji na lazi vec vise od 100 godina. Sada ce opet pozatvarati majke koje tu laz razotkrivaju. Represija, teror, zatvori,kazne. Iz temelja bolesno drustvo

HI
Hrvat iz Prigorja
09:44 17.08.2024.

Roditelji "najmiljiji" glasuju i podržavaju putka i agresiju na ukrajinu

DI
division
15:44 17.08.2024.

Ukrajinci su u 7 dana zauzeli više ruskog teritorija nego rusi u u Ukrajini u cijeloj 2024.! Da Ukrajina dobije naoružanje koje joj treba, odavno bi porazila zle ruske horde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije