ŠTO ĆE REĆI U HDZ-U?

Hasanbegović je 2. na listi Brune Esih u Zagrebu, prijeti mu izbacivanje iz HDZ-a?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.05.2017.
u 23:18

Za sada u vrhu HDZ-a nisu odgovarali na pozive kako komentiraju to da je Hasanbegović na listi Brune Esih.

Zlatko Hasanbegović, član Predsjedništva HDZ-a, drugi je na listi nezavisne Brune Esih za zagrebačku Gradsku skupštinu na lokalnim izborima. Time je šef HDZ-a Andrej Plenković u jeku političke krize vlasti jučer dobio i svojevrsnu krizu i u vlastitoj stranci jer Hasanbegovićeva kandidatura na listi nezavisne kandidatkinje i njegove prijateljice, dok je kandidat HDZ-a u Zagrebu Drago Prgomet, po Statutu te stranke situacija koja automatizmom zahtjeva izbacivanje iz članstva.

Statut, naime, każe da članstvo u HDZ-u prestaje ako se član bez suglasnosti stranke kandidira na izborima. Premda
je Plenković, aludirajući na već ranije javno deklairanu Hasanbegovićevu podršku Bruni Esih, nedavno rekao da su otvorena vrata (prema izlazu iz stranke) svima onima koji ne kane podržati službene HDZ-ove kandidate, sada je situacija tim kompliciranija jer je Hasanbegović 76.-i zastupnik kojeg HDZ trenutačno ima na svojoj strani nakon prekida suradnje HDZ-a i Mosta.

Izbacivanem Hasanbegovića, pripadnika desnog oporbenog krila u HDZ-u i svakako Plenkovićeva nemiljenika, iz stranke Plenković bi izgubio, u ovom trenutku, odlučujući saborski mandat, što bi značilo da bi HDZ pao ispod potrebne većine. S druge strane, Hasanbegović, bude li dogovora u takvom scenariju, Plenkovićevu Vladu može podržati i kao nezavisni saborski zastupnik.

Zanimljivo je da jučer iz vrha HDZ-a nitko nije htio komentirati Hasanbegovićev potez niti je odgovarao na poruke znači li Hasanbegovićeva kandidatura njegovo izbacivanje iz stranke. Tek je poručeno da će sutra biti prilike da šef HDZ-a komentira tu situaciju. Samo nam je jedan član vodstva HDZ-a citirao što nalaže stranački Statut, a to je - izbacivanje. Ni Hasanbegović jučer nije htio ništa komentirati, a iz njegova kruga je poručeno da je on u krizi vlasti bio lojalan HDZ-u - dakle, bio je protiv opoziva ministra financija Marića i glasao je da Gordan Jandroković postane šef Sabora. Izvori bliski bivšem ministru kulture komentirali su da odluka o izbacivanju nije na Hasanbegoviću, a očito, bude li to ishod, on je ovim potezom na to spreman. Proteklih su se dana bile pak pojavile informacije da je HDZ "sve riješio" s Brunom Esih i Hasanbegovićem (za buduću podršku) na način da će unutar Kluba HDZ-a imati svoju frakciju, odnosno da će imati autonomiju u djelovanju. Kada bi te informacije bile točne moglo bi se
zaključiti da je i ova situacija s listom dogovorena, ali to se ne čini vjerojatnim.

Komentara 154

MA
marijaqwer
21:26 05.05.2017.

Hasanbegović je na izborima dobio značajan broj preferencijalnih glasova, a pri dijeljenju uloga od Plenkovića nije dobio ni ulogu statista. M Dalić koja nije bila na listama hdz dobila je ulogu prve podpresjednice i ministarstvo gospodarstva. Pa neka hdz - ovci šute ali Plenković ne poštuje niti volju hdz - ovih birača , a kamo li ukupnu volju hrvatskog naroda.

CA
cabrija
20:00 05.05.2017.

Plekoviću će ovaj problem biti veći nego glasovanje u saboru.

Avatar tituš
tituš
21:13 05.05.2017.

ako je pameti u HDZ-u, ovo bi itekako podržali! Nikad, baš nikad Trgomet ne će donijeti ono što Zlatko i Bruna mogu. A Bruna i Zlatko izdati ne će, za Trgometa znamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije