TAJNE IMENOVANJA

Znate li kako nastaju imena oluja i zašto se ciklona koja hara Europom zove Boris?

Aftermath of heavy rainfall in Lipova Lazne
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/9
15.09.2024.
u 15:37

Europska sezona oluja 2024.-2025. započela je s imenovanjem početkom kolovoza, a ciklona Boris našla se na popisu za zapadnu skupinu.

Ciklona Boris donosi nezapamćene poplave i uništenja diljem Središnje Europe, gdje gradovi tonu pod vodom, a broj ozlijeđenih, nestalih i preminulih neprestano raste. No, u trenutku kada oluja divlja, jedno pitanje često izaziva znatiželju – zašto se ova ciklona zove Boris?

Imenovanje oluja nije slučajnost, već praksa koja je započela još 1950-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada se rodila ideja da će ljudima biti lakše pratiti vremenske prognoze i razgovarati o velikim vremenskim događajima ako ti događaji nose imena. 

Od 1953. godine, atlantske tropske oluje dobivaju imena s popisa koje je izradio Nacionalni centar za uragane. Sada ih održava i ažurira međunarodni odbor Svjetske meteorološke organizacije. Izvorni popisi imena sadržavali su samo ženska imena, no 1979. godine uvedena su muška imena koja se izmjenjuju sa ženskim imenima. U uporabi je šest lista imena, a rotiraju se svakih šest godina, tako da će lista iz 2019. biti ponovno korištena 2025. godine, piše BBC.  Popis imena i šest lista možete pronaći OVDJE.

>>> VIDEO Poplave u jugozapadnoj Poljskoj 

Logika imenovanja potvrđena je tijekom godina, a jedan od najsnažnijih primjera jest uragan Katarina. Dok se rijetko tko sjeća vremenskih detalja ili datuma udara, ime Katarina ostalo je simbolom destrukcije. Ovaj model su potom prihvatile mnoge zemlje širom svijeta. U Europi su meteorološki uredi poput britanskog Met Officea i irskog Met Éireann 2015. godine pokrenuli kampanju "Imenujte naše oluje", omogućivši javnosti da predlaže i glasa za imena koja će obilježiti nadolazeće vremenske nepogode. 

>>> VIDEO Katastrofične poplave u Rumunjskoj

Sustav imenovanja također je prisutan u Sredozemlju i Hrvatskoj. Ciklone koje pogađaju ovo područje dobivaju prepoznatljiva domaća imena. Primjerice, 2017. godine Hrvatsku su pogodile ciklone pod nazivima Luce, Matej, Nora i Palmina. Za svaku sezonu oluja unaprijed se priprema lista imena, a imena koja počinju na slova Q, U, X, Y i Z izbjegavaju se radi praktičnosti i jasnoće u komunikaciji. U bazi Crometea mogu se pronaći nazivi do 2006. godine, a popis možete pogledati OVDJE.

>>> FOTO Velike poplave zahvatile Europu

Aftermath of heavy rainfall in Lipova Lazne
1/9

Europska sezona oluja 2024.-2025. započela je s imenovanjem početkom kolovoza, a ciklona Boris našla se na popisu za zapadnu skupinu. Dok oluja nemilosrdno pogađa Europu, njeno ime ne služi samo za lakšu prepoznatljivost u medijima već i za bolje informiranje i podizanje svijesti o ozbiljnosti situacije. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> VIDEO Visok vodostaj rijeke u Beču: Austrija se sprema za poplave

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije