Staro meso nerijetko se može naći na stolu, a može ga se otkriti po promijeni boje i sluzavoj površini, objasnio je dr. Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane NZJZ-a dr. Andrija Štampar. Na Zavodu rade i ispitivanja kvalitete mesa, a o njegovoj starosti zaključuju po prisutnosti nitrita, slane otopine čije ubrizgavanje u meso, kaže, nije neobično. Razina nitrita "od 3200 do 3600 miligrama" je prema literaturi normalna, a da ako je preko 5000 miligrama "mogli bi sumnjati da su namjerno ubrizgavali polifosfate da bi meso dobilo na vodi", rekao je Lasić za RTL Danas.
Hrvatska konstantno povećava količine uvezenog mesa. Tako je prošle godine uvezeno 175 tisuća tona, uglavnom svinjetine. Najviše uvozimo iz Mađarske i Njemačke. Stručna savjetnica u Centru za sigurnost hrane HAPIH-a Brigita Hengl kazala je kako se na godišnjoj razini uzima preko 3000 uzoraka na kojima se napravi 130 tisuća analiza samo kako bi se otkrile eventualne kemijske nečistoće. Stoga zaključuje kako je "hrana u Hrvatskoj sigurna". Jednim zamrzavanjem mesu se rok trajanja produžuje za šest mjeseci do godine dana te je ono uobičajena praksa, ali problem predstavlja praksa opetovanog odmrzavanja, vakuumiranja i prepakiravanja nakon čega se komadi stavljaju na akciju.
VIDEO: Stručnjakinja za bonton tvrdi da svi krivo jedemo kruh: Ključno je jedno pravilo s nožem!