U belgijskom gradu Leuvenu smješten je nastariji svjetski fakultet

Zvonik na katoličkom studiju budi grad piva

obz_zvonik_tx.jpg
import
10.11.2006.
u 13:05

Iako se u našoj zemlji već naveliko priča o skorom otvaranju katoličkog sveučilišta, na kojemu će moći studirati svi željni diplome iz društveno-humanističkih znanosti, pojedinosti se još ne znaju. I dok se kod nas stvari tek zahuktavaju, jedna članica Europske unije ponosi se postojanjem takvog fakulteta već stoljećima.

Stanovnici belgijskog grada Leuvena, udaljena dvadesetak minuta vožnje automobilom od Bruxellesa, centra Europske unije i NATO-a, na zvuk crkvenih zvona već su odavna navikli. Baš kao i na posebnu glazbu koja u nekim prigodama odjekuje sa zvonika veličanstvene sveučilišne knjižnice smještene, kako Belgijci za svoju zemlju vole reći, u srcu Europe.

Upravo je ta neobična knjižnica jedno od glavnih okupljališta svih studenata najstarijega Katoličkog sveučilišta na svijetu, koje se nalazi u tom belgijskom gradu. Davne 1425. godine fakultet je utemeljio papa Martin V., a poslije kratkog vremena Katolic University of Leuven pretvorio se u fakultetsko središte tadašnjeg svijeta na kojemu su znanje stjecali neki od najpoznatijih znanstvenika toga doba.

 To je moderno i napredno sveučilište. Svim našim studentima nastojimo pružiti vrhunsko obrazovanje i kvalitetnu naobrazbu. Stoga je naša ustanova visokovrijedna zajednica mladih ljudi različitih nacionalnosti i stručnosti koje povezuju slični interesi i misije. Potraga za kvalitetnim znanjem glavna je okosnica naših znanstvenih programa, a želja nam je da studenti postanu neovisni i kritični mislioci  kaže rektor Marc Vervenne, ne krijući ponos zbog vrijednosti i tradicije ustanove koju vodi.

Trećina studenti
S njim se zasigurno slažu i brojni studenti koji u Leuven, smješten u flandrijskom dijelu zemlje u kojem je službeni jezik nizozemski (drugi dio Belgije je Valonija u kojoj se govori francuski), dolaze sa svih strana svijeta. Tako se u gradu od 90 tisuća stanovnika čak trećina odnosi na polaznike najstarijega katoličkog sveučilišta, u zemlji u kojoj je, prema posljednjim statistikama, 77 posto stanovnika rimokatoličke vjeroispovijesti, 3 posto je muslimana, a 20 posto su članovi ostalih vjerskih zajednica.

Premda mnogi drže kako takvi studiji nude usko specijalizirane programe vezane isključivo uz rimokatoličku religiju, to, naravno, nije točno. Vrata sveučilišta širom su otvorena, posebno onima željnim novih spoznaja na svim društvenim područjima, a kozmopolitski duh grada, nadaleko poznata po pivu (u Leuvenu je smještena i tvornica Stelle Artois) osjeća se na svakom koraku. Posebno u velebnom sveučilišnom kampusu i knjižnici, koja pod noćnom rasvjetom izgleda poput kakva tajanstvenog dvorca.

Danas, osim centralne zgrade, postoji još deset manjih ustanova, koje sve zajedno nude 4,3 milijuna djela, gotovo 15 tisuća periodičnih izdanja i više od sedam tisuća elektroničkih magazina, svakodnevno dostupnih na web stranicama. Sve to govori o iznimnoj ponudi veleučilišta u sklopu kojega je i sportski centar te brojne kulturne ustanove, pet bolnica i mnoštvo soba i apartmana za smještaj, s više od osam tisuća zaposlenika.

Dobra zabava
A poslije naporna učenja većina studenata opušta se. Obližnje gradsko središte idealno je za takvo što: brojni kafići i klubovi smješteni su oko lijepo uređenih trgova i ulica, a zabava traje i do ranih jutarnjih sati. Posebno kad se odlazi na produženi vikend, božićne blagdane ili ljetne praznike.

U Studentskom gradu nalazi se i najduži bar u zemlji, kako zovu Old Market, veliki trg prepun kafeterija zanimljivih naziva, puput Rektor ili Princ student, koji je za lijepa vremena doslovce zakrčen stolovima, ali i biciklima  omiljenim načinom studentskog prijevoza u Leuvenu. Cijene pića također su prilagođene njihovim mogućnostima pa je za čašu dobre stelle, leffea i hoegardena potrebno izdvojiti samo 1 euro. Posljednjih godina taj je belgijski grad postao i svjetskim studentskim centrom u koji po nova znanja hrle mladi iz cijeloga svijeta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije