Katarina Folnegović za svoju obitelj priprema “Prigorsko ludilo”, a sve potrebne namirnice nabavila je na placu Kvatrić.
Sastojci (za četiri osobe)
900 g lungića - 60 kuna
1 kg kiselog zelja - 15 kn
500 g graha - 30 kn
3 žlice ulja
1 luk
2 žličice mljevene crvene paprike
3 žlice brašna
1 žlica vegete
3 dl vode
lovorov list po želji
Cijena namirnica za lungić s grahom i kiselim zeljem (za četiri osobe) – 105 kn
Postupak:
Grah skuhati u slanoj vodi dok zrna ne postanu mekana.
Ako grah nije mlad, potrebno ga je dan prije namočiti u vodi kako bi se brže skuhao. U drugoj posudi kuhati kiselo zelje od 30 do 40 minuta. Nakon što je grah skuhan, ocijediti ga i dodati skuhanom zelju.
Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk, dodati dvije žlice crvene mljevene paprike i tri žlice brašna. Sve sastojke dobro promiješati, te postupno dolijevati vodu.
Miješati pjenjačom dok se zaprška ne počne zgušnjavati. Kad je zaprška dovoljno zgusnuta, uliti je u grah s kiselim zeljem te začiniti po želji, s vegetom, soli i paprom. Dodati lovorov list pa sve skupa prokuhati još 15 min. Lungić začiniti po želji, ispeći na tavi te poslužiti uz kuhani grah s kupusom.
>>Kuhani buncek izvrsno se slaže s kiselim zeljem
Žao mi lungića u grahu i zelju, a osim toga postoji i junetina, piletina, suho meso az grah i zelje, ne bih nikad ovu kombinaciju odabrao