VEĆE RADOVE NE PAMTE

Apel iz Gajnica: Na našem se placu odlično trži, ali je star i zapušten, treba ga preurediti

storyeditor/2024-09-17/PXL_220824_119364824.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/15
18.09.2024.
u 07:00

Za kupnju voća i povrća, ističu, jedno je od najpopularnijih mjesta u metropoli, a prodajni kapaciteti drže visokih 95% popunjenosti. Najgori je problem pak, upozorava i šef četvrti, upravo plastični krov ispod kojega ljeti "kuha"

Star je i zapušten, stakleni dio velikih metalnih vrata odavno je popucao i išaran je. Plastični krov, iako ih štiti od kiše ili snijega, magnet je za sparinu koja se tijekom vrućih ljetnih dana uvlači u njegovu unutrašnjost, a i čistači ga sve rjeđe posjećuju. Tako stanovnici Gajnica opisuju tamošnju tržnicu, jednu od najpopularnijih u metropoli, koja gotovo svakodnevno, a posebice subotom, vrvi kupcima koji dolaze iz svih dijelova četvrti, od Perjavice, Borčeca i Gornjeg Stenjevca do Podsusedskog Dolja i Bizeka. I budući da bi plac u Vrapču, koji desetljećima čeka obnovu, početkom iduće godine trebao osvanuti u novome ruhu, u susjednim se Gajnicama pitaju hoće li i kada na red doći i njihova tržnica.

U planu zapadni plato

– I izvana i iznutra izgleda užasno, a prometne probleme oko placa da ne spominjem. Svako se malo netko autom stane uz cestu, blokira parkirana vozila, ali i vozače koji od njih ne mogu proći. Gajnice su veliki kvart s puno stanovnika, a usto tržnicu posjećuju i oni iz okolice, pa mislim da je postojeći objekt premalen. Zaslužujemo veći, konkretniji plac – govori nam Zvonimir Zednik, umirovljenik kojeg smo zatekli u kupnji. Živi u kvartu, dodaje, već više od šest desetljeća, tržnicu posjećuje svakodnevno, no kad se posljednji put ondje nešto radilo, kaže, ne sjeća se.

VEZANI ČLANCI: 

– Mislim da je zadnje bilo postavljanje krova, a od tada je prošlo već više od dvadeset godina. Jako je zapušteno i vapi za preuređenjem – ističe Zednik. Slaže se i Ljubica Podhraški, koja napominje kako ne pamti ni kada je ondje posljednji put vidjela čistače. – Placu je potrebna obnova, a osim što je star i zapušten, jako je neuredan. Otpad je razbacan posvuda, a smrad se osjeti već na samom ulazu – negoduje Ljubica Podhraški.

No, ne dijele svi takvo mišljenje. Afrodita Rogar, jedna od tamošnjih prodavačica, kaže kako se tržnice sjeća još iz vremena kada se voće i povrće prodavalo na betonskim klupama, a kumice nisu imale ni suncobrane. – Ovo je jedna od rijetkih zagrebačkih tržnica koje posluju u plusu, ako ne i jedina. Iako čistači ne dolaze često, još je među najurednijima. Pod krovom je vruće, ali barem ga imamo. Mislim da se tu nema što sređivati, imamo sve – ističe Afrodita Rogar. No ipak se ondje, kaže Donat Radas, predsjednik Vijeća četvrti Podsused – Vrapče, spremaju radovi.

– U planu je urediti plato sa zapadne strane tržnice, gdje je opločenje na nekoliko mjesta oštećeno. Ove smo godine osigurali sredstva za izradu projekte dokumentacije, a po dovršetku znat ćemo i koliko će koštati radovi – govori Radas. Svjesni su u Vijeću četvrti, dodaje, i da pod krovom tržnice, posebice ljeti kada vladaju iznadprosječno visoke temperature, često bude vruće i zagušljivo. Problem su svojevremeno pokušali riješiti, no zasad bezuspješno.

VEZANI ČLANCI: 

– Plac u Gajnicama pod upravom je Tržnica Zagreb kojima smo se u nekoliko navrata obratili s prijedlogom da se na neki način poboljša dotok zraka unutar zatvorenog dijela. Na njima je da to razmotre, no još nismo dobili nikakav odgovor, ne znamo u kojoj je trenutačno fazi – ističe Radas.

Grad: Održavanje je redovito

Sa svojih 95 posto popunjenosti prostornih kapaciteta, kaže, tržnica u Gajnicama jedna je od najboljih u metropoli, a iznimno je popularna među gotovo svim stanovnicima četvrti. A održavanje se, poručuju pak iz Grada, redovito provodi, kao i obvezne mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije.

Danas najnaseljeniji kvart na području Gradske četvrti Podsused – Vrapče izgrađen je četrdesetih godina prošlog stojeća, i to za potrebe smještaja radnika tvornice Jedinstvo. U početku su Gajnice imale tek nekoliko jednokatnih i dvokatnih stambenih zgrada, ali i hotel za samce, internat za učenike industrijske škole, trgovine, dom kulture i kuglanu. Veći dio naselja niknuo je sedamdesetih, a u sklopu velikog arhitektonskog projekta dobilo je i tržnicu. U početku se sastojala od tek nekoliko metalnih kioska koji su u osamdesetima zamijenjeni čvrstom gradnjom. Zapadni dio poslovnih prostora koji se protežu sve do Ulice Gajnice podignut je 1998., a deset godina kasnije plac je dobio i krov.

GALERIJA Obnavlja se legendarna zagrebačka dvorana, a radovi su vrijedni 30 milijuna eura

storyeditor/2024-09-17/PXL_220824_119364824.jpg
1/31

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije