Ljeto se vraća u grad, a njegovi vjesnici su gastrofestivali koji nakon karantenskog ništavila niču kao vrganji. Čast da otvori sezonu dobio je festival Beats&Bites Tuškanac. Baš kao što mu ime kaže, na ovoj fešti može se dobro pojesti, popiti, ali i gibati u ritmovima za koje se brine probrana ekipa zagrebačkih DJ-eva. Vrijeme je napokon stabilno, a o dobroj atmosferi na Tuškancu pročulo se u gradu pa posjetitelja ne manjka.
Kako večer odmiče, sve ih je više pa ugostitelji na deset kućica imaju pune ruke posla. Ponuda je složena tako da zadovolji svačije nepce. Ljubitelje slastica oduševit će sladoledi, macaronsi i torte slastičarnice Amelie. Štovatelji sira zavoljet će pak Chesee Dollar, zasitan i ukusan burger s pohanim sirom American Bara Dollar kojim namjeravaju poharati sve ovogodišnje festivale. A svojim Black Angusom već ih je poharao El Toro.
Ima i za vegane
Uz njega nude i Asian Fried Rice koji će se svidjeti ljubiteljima pikantnijih i nešto laganijih zalogaja. Najveći red zatičemo pred obližnjim Maredom. Ove godine, izgleda, svi luduju za njihovim mazalicama i cryspy chicken rolicama po pristupačnoj cijeni od 35 kuna za porciju.
– Fino idu uz džin tonik koji je ove godine hit-piće. Super je ovdje, zaželjeli smo se feštanja. Šteta što ne možemo raditi i dulje jer je Maredo poznat po dobroj klopi i ludim feštama do zore – kaže ekipa.
Još veću gužvu zatičemo kod Tipsyja gdje se u dugačkom redu čeka na džin tonic, mojito, hladni Staropramen i limunadu koja, kažu nam dečki, ide kao luda. Preko puta, u kućici BarBaQ, u ponudi je Corn Dog, južnjačka inačica hotdoga, objašnjava kuhar Bruno Stipčić.
– To je zaštitno jelo američkih sajmova na jugu. Umjesto peciva, hrenovka se stavlja u prženu kukuruznu krupicu te joj se dodaju umaci – veli Bruno. U južnjačkom stilu sprema i pohanu piletinu, a hvali i domaći reliš od krastavaca, idealan uz oba jela. A u Fantasticu kod Dade Šušnje na meniju su kobasice. Plata kobasa s povrćem za ekipu može se dobiti za 80-ak kuna, a u ponudi ima i veganske kobasice koje su, priča, neki dan oduševile grupu turistica iz Njemačke.
– Nedostajao nam je svima ovaj šušur i rad s turistima, baš guštamo – domeće Šušnja dok rezucka kobase. Kao na ulicama Pekinga, na susjednom štandu Wok by Matije vatra iz tave suklja uvis. Ružica i Marijana pripremaju specijalitet Wok teriyaki.
– Napokon se nešto događa. Nadam se da je korona konačno prošlost i da je stiglo vrijeme da uživamo kao da je nikada nije ni bilo – kaže nam vlasnik Matija Nikolić. Na obližnjem štandu restorana Pani meksičku klopu možete i “zaliti” njihovom inačicom mojita koju ovdje spremaju od prirodnih sokova.
Nakon cijepljenja bez straha
– Pašu uz naše quessadille. Voćnim smo okusima obogatile klasični mojito pa nudimo one s okusima višnje, marakuje i borovnice – nabrajaju nam Ana, Lucija i Dea, dobro raspoložen kulinarsko-koktelski Panijev trio. Njihova ponuda oduševila je studentice Veroniku Koprek, Zitu Trešcec i Noemi Mariju Rumoru.
– Na TikToku i Instagramu vidjele smo da se svi ovdje fotkaju pa smo i mi došle. Super je, kao da uopće nismo u gradu, već negdje na moru. Totalni summer vibes – nazdravljaju nam cure. Gužva je na štandu Rakijarnice i Mangosta. Uz standardne koktele, popularna je i piña colada u pravom ananasu, a koktel-majstor Nikola Tokić prognozira da će koktel ovog ljeta biti Moscow Mule.
– Klasici nikada ne umiru – poručuje Nikola. U glazbi i koktelima uživaju studentice Ana Cahun, Korana Podgorski i Josipa Sučić. Od svega što su probale na festu, izdvajaju Corn Dog i Maredine mazalice.
– Cijepile smo se pa se ne bojimo više korone, a konačno se nešto događa u gradu. Corn dog nam je otkriće, jako zanimljiv novi okus – veselo će one. Zadovoljna je i organizatorica Suzy Josipović. Kada Beats&Bites završi, juri u Šibenik i Split gdje će paralelno održati dva festivala.
– Svi smo željni druženja. Na Tuškanac nam dolazi puno mladih ljudi. Mnogo nas se cijepilo i preboljelo koronu pa se nadam da će biti još puno festivala – ističe. •