ritualno blagovanje

Blagdanska hrana: Uskrsni oblizeki na domaći način

uskrsni oblizeki (1)
Foto: Rajko Polić
1/6
29.03.2013.
u 12:50

Od riba najtipičniji je bakalar, ali ima i srodnica koje nemaju tu kakvoću i cijenu. Šunka se rabi sušena, a ne polutrajna. Pisanice su ukusne bojane u ljusci luka, a lagano i dugo kuhanje jajima daje poseban okus

U tradiciji našeg naroda jest da se uoči blagdana posti, a na blagdan ritualno blaguje, iako u recesiji protuprirodnog posta ima svakodnevno, pa je mnogim obiteljima i ugrožena egzistencija.

Zato podsjećamo kao i uvijek: bez dobrih ulaznih sirovina nema prave gastronomske uživancije, lipice i kune radije dajte za nešto čega je manje, ali dobre kakvoće, nego za nešto čega ima puno na akcijskim prodajama.

Od riba najtipičniji je bakalar, ali ima i srodnica koje nemaju tu kakvoću i cijenu. Kod pravog bakalara repna peraja ima paralelne rubove, a cijenjeni je krupniji. Sprema se na lešo, gulaš, u bijelo, s krumpirom kao salata i td.

Mnogi ne znaju da je bakalar na bijelo zapravo miksani namaz od gotovo jednakih dijelova listića ribe i maslinova ulja. Servira se kao pjenaste kuglice sladoleda.

Dimljena i sušena riba nisu isto. Dimljena se obrađuje na vrućem dimu piljevine posebna drveta, a fileti se konzumiraju sirovi uz bogat izbor raznih začina, u sjevernoj Europi, primjerice, hrena.

Sušena riječna riba nakon namakanja može se i kuhati i peći.

Šunka se rabi sušena, a ne polutrajna. Najprije se namače u hladnoj vodi da ne bude preslana, a nakon kuhanja ohladi u vodi od kuhanja. Najbolja je kombinacija posnoga i masnoga jer aromu daju hlapive masne tvari.

Pisanice su ukusne bojane u ljusci luka, a lagano i dugo kuhanje jajima daje poseban okus, žumanjak postaje kremast i aromatičan.

Nezaobilazan je i kuglof bilo koje vrste, naravno s grožđicama, a uz finu bijelu kavu.

Probajte ako možete, na kraju neće biti skuplje od dućanskih „pripravaka“, a i dobra je vježba za „europsku eru“, kada ćemo morati bolje prepoznavati hranu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije