Izložba

Dirljive fotografije silovanih žena u ratu u BiH i Ruandi

Globalna inicijativa
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
Autor
Sandra Golemac
13.06.2014.
u 14:17

U kinu Europa otvorena je izložba o seksualnim zločinima u ratu “Time to act”. Fotografije se mogu pogledati do subote

Patricija je imala 32 godine kada je vojska jednu večer upala u njezin dom. Smaknuli su joj supruga i djecu, a nju su sedmorica uzastopno silovala. Kasnije je doznala da je zaražena HIV-om.

Treba zaustaviti seksualne zločine u ratnim sukobima i osigurati kraj prakse nekažnjavanja počinitelja. Globalna je to inicijativa britanskog ministra vanjskih poslova Williama Haguea, u suradnji s posebnom izaslanicom UNHCR-a Angelinom Jolie, u povodu koje je jučer u kinu Europa otvorena izložba “Time to act”.

Nina Berman, Kate Holt i Ziyaha Gafica bavili su se upravo tom tematikom seksualnog zločina nad djecom i ženama u BiH i Ruandi, a njihove se dirljive fotografije mogu besplatno pogledati do subote. Izložbu organizira britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj u cilju osviješćivanja javnosti, vlade, medija i civilnih društava o zanemarivom broju počinitelja seksualnih zločina u ratnim sukobima koji su osuđeni.

- Ova je izložba samo jedan od 80 događanja diljem svijeta u sklopu ove inicijative. Želimo ukazati na veliki nesrazmjer osuđenih i počinitelja - poručila je Snježana Vukić iz britanskog veleposlanstva.

Putem video zapisa posjetiteljima su se u kinu Europa jučer obratili inicijatori akcije Hague i Jolie.

>> Ministrica Pusić s Angelinom Jolie u borbi protiv seksualnog nasilja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije