Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadomak trga

Domaće vino, čvarci i rudarska greblica u kleti vinara s Plešivice

Vinska klet
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
18.02.2014.
u 18:30

Udruga vinara s Plešivice otvorila je vinotočje na Novoj Vesi, a stolove, klupe i šank napravili su od stare drvene kleti. Zaposlili su i članove svojih obitelji

Stara vinska klet koja je desecima godina stajala na obroncima Plešivice svoje je mjesto našla na Novoj Vesi, i to u podrumu u dvorištu na broju 8. Ipak, u nešto drugačijem obliku od onog prvotnog. Vinari koji su tamo otvorili kušaonicu i točionicu vina “Vinska klet” njene su dijelove iskoristili kako bi uredili unutrašnjost. Ciglene svodove i zidove upotpunili su drvenim policama, a od kleti su izradili i šank te masivne stolove i klupe.

– Posljednja dva mjeseca u podrumu smo provodili cijele dane. Pazili smo da svaki detalj podsjeća na Plešivicu – kaže Drago Kurtalj, predsjednik udruge Vinska klet, koju su osnovali kako bi promovirali svoja vina. No glavni je cilj, kažu vinari, promocija kulture stola i vina. Zato su odredili i popularne cijene. Vino će naplaćivati i u rinfuzi, a naplaćivat će samo trideset kuna za točenje. Butelje od 70 kuna koštat će sto kuna na stolu. Točit će i razne sorte vina u rinfuzi, koje koštaju od 15 do stotinjak kuna po litri.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– Primjerice, butelja sivog pinota u restoranu košta 250 kuna, a kod nas će s točenjem koštati 105 kuna – kaže Kurtalj. Željeli su, dodaje, u centru Zagreba po prihvatljivoj cijeni ponuditi domaće proizvode koji nastaju dvadesetak minuta od glavnog grada. Tako će slagati i plate od domaćih kobasa, špeka, šunke, sira i vrhnja, friško pečenu gibanicu, štrudlu, štrukle ili tradicionalni slani kolač toga kraja – rudarsku greblicu. Goste će slati i na izlete na svoja obiteljska gospodarstva, njih četiri, koliko ih je uključeno u udrugu.

– Osim našeg obiteljskog izletišta, tu su još obitelji Šember, Kolarić i Barundić. Surađujemo i s drugim vinarima, planovi su u budućnosti uključiti i druge regije – kaže Kurtalj dodajući kako se nada i turistima s obzirom na blizinu katedrale i glavnog trga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije