SVETIŠTE PRESVETOG SRCA ISUSOVA

VIDEO Pogledajte povratak kupola na baziliku u Zagrebu: Obnova je trajala godinama

Foto: Tajana Josipović
1/4
21.09.2024.
u 08:45

Podsjetimo, zbog zagrebačkog potresa u ožujku 2020., na Bazilici u Palmotićevoj je nastala velika materijalna šteta

Došlo je vrijeme da se podignu obnovljene kupole na tornjeve Bazilike, i to nakon višegodišnje temeljite obnove narodnog svetišta Presvetog Srca Isusova. Prije postavljanja kupola na svoje mjesto, pater provincijal Sebastian Šujević ih je blagoslovio. Za postavljanje svake od dviju kupola bilo je potrebno oko dva sata posla, a prva je podignuta nešto nakon 8 sati. 

Iz Bazilike su zahvalni vlastima na potpori u obnovi tog zaštićenog spomenika kulture, ali i profesoru Galiću, arhitektima, voditeljima gradilišta, vrijednim radnicima iz tvrtke "PP Invest" i svim suradnicima, ali i njihovim velikodušnom podupirateljima. Promet Palmotićevom će, na dijelu od Boškovićeve ulice do Ulice Pavla Hatza, zbog radova biti zatvoren za sav promet do nedjelje u 17 sati, javili su iz Grada. Obilazni pravac:

• Boškovićeva – Strossmayerov trg – Ulica Pavla Hatza – Palmotićeva ulica

Podsjetimo, zbog zagrebačkog potresa u ožujku 2020., na Bazilici je nastala velika materijalna šteta. Prije tri godine postavili su i 16 kilograma eksploziva, razlomljenog u 400 sitnijih komada, po svodu bazilike te ga detonirali. U oblaku prašine tako je u povijest otišao dio neobarokne arhitekture koji datira s početka 20. stoljeća, objekta koji je stradao u razornom zagrebačkom potresu, ali i u onome koji se dogodio na području Petrinje. Svod je pretrpio znatna oštećenja pa je bio nesiguran, zbog čega ga je u procesu obnove trebalo ukloniti.

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije