Specijalitete romske kuhinje dosad je Vesna Hasanović pripremala isključivo za svoju obitelj.
I prijatelje. Najviše ju je, kaže, "reklamirao" pokojni Željko Malnar. A i gradonačelnik Milan Bandić voli zaviriti u njenu kuhinju i s nogu pojesti mini sarmicu. Suprug Sead Hasanović, kojeg Zagrepčani poznaju kao Bracu Cigana, potaknuo ju je da počne kuhati i za širu javnost. Pa su u ugostiteljskom objektu na Miramarskoj cesti 125 odlučili "Kod Vesne i Brace" na meni staviti i japrak sarmu, ciganski gulaš, sogan dolmu, turli tavu...
– U gradu postoje kineska, indijska, francuska, talijanska kuhinja. Zakaj mi Romi ne bismo imali i svoju? – pita se Braco dodajući da "njegova Vesna najbolje kuha". Poseban začin jelima, ističe, veselje je s kojim ih priprema.
– Kad god kuha, Vesna i pjeva – kaže Braco. A počela je kuhati još sa šest godina. – Tada sam prvi put s bakom pekla kruh – ističe Vesna, koja je svoju kuhinju usavršila uz svekrvu. Recepte ne otkriva, iako kaže kako stavlja samo najosnovnije začine. Po čemu je onda jedinstvena romska kuhinja? – Romi ne mogu bez mesa. Gotovo je svako jelo mesno, a skoro sve je šarf – kaže Vesna, koja koristi samo teletinu i junetinu. Romi ne vole velike porcije, dodaje, pa zato radi sarmice, koje se obavezno više puta stavljaju u tanjur. Uskoro će u svoj lokal dovesti i svirače, koji će na poziv goste zabavljati kod svakog stola, kao u mađarskom čardašu. A 30. i 31. prosinca ondje spremaju i prvi Bal Roma.
I to bi kao bio članak. Ova gospa ili gospodična, stvarno bi trebala shvatiti da njezina remek-djela čita samo polupismena populacija, koja će za 100 godina shvatiti da je nekad postojao internet i čitanje članaka na njemu. Pristajem da samm polupismen, ali i takvog me vrijeđa ovaj članak.