Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSIMO POPIS DOBITNIKA

Evo u čije ruke idu Nagrade Grada Zagreba: Psihologinja Kanđera, Lukas Nola, Mreža antifašistkinja...

Preminuo je Lukas Nola, proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
25.04.2024.
u 15:05

Na listi su i znanstvenica Anamaria Brozović, prof. Nataša Jokić-Begić, šef “Srčane” Goran Krstačić, umjetnik Vlado Martek, autori “Betonskih spavača”, Atelier Marković te Hrvatski sokol

Znanstvenici, liječnici, profesori, umjetnici i obrtnici na popisu su 15 dobitnika ovogodišnje Nagrade Grada Zagreba. Dodjeljuje se za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu te promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja života u metropoli, ove je godine u konkurenciji bilo 56 kandidata, a Odbor za javna priznanja donio je odluku o laureatima kojima će, tradicionalno biti uručene na Dan grada koji se slavi 31. svibnja.

Među dobitnicima je psihologinja Valerija Kanđera koja već 32 godine radi u sustavu socijalne skrbi, a u javnosti se istaknula kada se izborila za smještaj djevojčice s poremećajem iz spektra autizma bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iako ju je odbila 31 ustanova. Svojom je ustrajnošću i istupom, navodi se u obrazloženju, pokazala iznimnu profesionalnu hrabrost i etičnost, ali i razotkrila slabosti socijalnog sustava, nakon čega joj je mjerodavno ministarstvo poslalo inspekciju, a iako nadzorom nisu pronađene nepravilnosti, izrečena joj je i opomena pred otkaz.

Metropolu su svojim radom zadužili i liječnici poput specijalistice ginekologije i opstetricije Jasenke Grujić, koja je nagrađena za doprinos borbi za poboljšanje reproduktivnog zdravlja žena, ali i Gorana Krstačića, ravnatelja Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju “Srčana”, koji je, među ostalim, pokrenuo pionirski projekt ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti. Nagrađena je Anamaria Brozović, znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković, koja je, kako se ističe, lani postigla izniman uspjeh u radu na području istraživanja raka jajnika.

VEZANI ČLANCI:

Dvjema nagradama može se pak pohvaliti zagrebački Filozofski fakultet. Njegova profesorica, znanstvenica i psihologinja Nataša Jokić-Begić nagrađena je za rad tijekom pandemije COVID-19, kada je, stoji u obrazloženju, putem brojnih medija progovarala o psihološki relevantnim temama i savjetovala kako preživjeti u tim vremenima. A drugu nagradu dobio je Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik, koji djeluje kao dio Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta. “Zaposlenici i suradnici Croaticuma oblikovali su i niz udžbenika i priručnika za učenje hrvatskoga jezika kojima se koriste i brojne domaće institucije, ali i lektorati po svijetu, pa su zapravo i izravni izvozni proizvod nastao upravo na području Zagreba”, navodi se u obrazloženju.

Postumno je priznanje dobio i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Lukas Nola, koji je svojim radom ostavio dubok trag u hrvatskoj kinematografiji, a među laureatima su i Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, autori serijala “Betonski spavači” koji su “dokumentirali arhitektonska obilježja iznimnih, danas zapuštenih sustava u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije, ali i educirali javnost o važnosti očuvanja ovih struktura za buduće generacije”. Dobitnik nagrade je i jedan od najangažiranijih i najcjenjenijih hrvatskih urbanista Tihomir Jukić, ali i profesor književnosti i filozofije, pjesnik i umjetnik Vlado Martek, čija se djela nalaze u nekima od najznačajnijih muzejskih ustanova na svijetu te promoviraju ne samo autora, nego i grad iz kojega dolazi.

FOTO: Laureati psihologinja Kanđera, Croaticum, Mreža antifašistkinja

Nagrađen je i poznati pisac Robert Perišić, za kojega se, među ostalim, ističe kako na zagrebačkoj književnoj sceni sudjeluje i kao promotor mladih imena na mjesečnoj tribini “Rani radovi” u klubu Močvara, a zbog dugogodišnjega angažmana na području alternativne kulture te posebice likovno-glazbene monografije “Tajna starog hrasta” priznanje su zaslužili i Kornel Šeper i Milan Manojlović Mance, kultni kantautor i slikar čiji je opus u njoj ukoričen.

Na listi su i Atelier Marković, najstariji obrt za uokvirivanje slika u metropoli koji na istoj lokaciji u Ilici 51 djeluje već 105 godina, te Zagrebačko tjelovježbeno društvo “Hrvatski sokol”, koje je osnovano davne 1874. i iznjedrilo je 17 olimpijaca. Borba protiv diskriminacije i netolerancije pak među ciljevima je Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), koja je 2015. obnovila i tradiciju Trnjanski kresova, a za svoj je rad sad također dobila Nagradu Grada Zagreba.

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
21:15 25.04.2024.

Zbilja su zastali u dalekoj prošlosti. "Mreža antifašistkinja" laureat ? I to 79 godina nakon 2.s.rata....?

KU
kublajkhan
10:34 26.04.2024.

a posthumna nagrada milki planinc za životno djelo i inspiraciju mladim možemovkama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije