Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nenadani troškovi

Gotovo trećini građana problem je izdvojiti novac za slavlja kojih je najviše baš u ovo doba godine

Nenadani troškovi
Foto: Shutterstock
1/3
10.06.2024.
u 09:28

Svi mi imamo želje i ciljeve koje bismo željeli ostvariti, bilo da se radi o putovanju iz snova, kupovini novog automobila ili jednostavno osjećaju sigurnosti i stabilnosti. No, često se dogodi da, unatoč pažljivom planiranju i budžetiranju, realnost naših financija ne prati naše ambicije. Ovaj paradoks između želje i stvarnosti često je rezultat neslaganja između onoga što planiramo i onoga što zapravo činimo sa svojim novcem. Upravo na tu temu usredotočilo se najnovije istraživanje Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje, uz potporu Addiko banke.

U anketi provedenoj tijekom ožujka i travnja 2024. sudjelovali su nastavnici i roditelji učenika sudionika Štedopisovog Natjecanja u financijskoj pismenosti. Ključni rezultati ukazuju da gotovo trećina ispitanika zbog svoje financijske situacije nikada ili rijetko ima stvari koje želi, te da njih 40 posto nema financijsku slobodu. S druge strane, velika većina planira vlastiti kućni budžet i štedi, što može izgledati nelogično.

Upravo u ovim nalazima leži iracionalnost u vezi novca: jedno je planirati, a drugo je ponašati se sukladno onome što smo isplanirali. Financijska sloboda za donošenje odluka koje pojedincu omogućuju uživanje u životu opisuje se pojmom financijskog blagostanja, za koji je pak potrebna visoka razina financijske pismenosti.

Rezultati istraživanja

Foto: Shutterstock

Istraživanje je provedeno metodom online upitnika u kojem je sudjelovalo 466 ispitanika, od kojih je većina (60 posto) bila u dobi između 40 i 65 godina. Razina financijske pismenosti mjerila se prema metodologiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u tri osnovne kategorije: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema novcu. Ispitanici su pokazali različite kompetencije u svakoj od ovih kategorija.

Visoko financijsko znanje o utjecaju inflacije

Građani su pokazali iznimno razumijevanje utjecaja inflacije, što je moguće povezati s visokim razinama inflacije u mjesecima koji su prethodili istraživanju. Gotovo tri četvrtine građana točno je odgovorilo na pitanje „Imate 1000 eura na štednom računu uz kamatnu stopu od dva posto godišnje. Koliko ćete imati novca na štednom računu nakon godinu dana?”. To pokazuje njihovu sposobnost primjene koncepta vremenske vrijednosti novca na vlastitu štednju.

I svadbeni pokloni mogu biti problem

Financijsko ponašanje najznačajnija je komponenta financijske pismenosti i obuhvaća savjesnost i metodičnost pojedinca pri vođenju osobnih financija. S jedne strane, čak 82 posto ispitanika planira vlastiti kućni budžet, dok njih 95 posto štedi i svoje račune plaća na vrijeme. S druge strane, kod 65 posto ispitanika prihodi nisu u potpunosti pokrivali troškove života u posljednjih godinu dana. Raznovrsne obiteljske ili slavljeničke prigode poput vjenčanja ili rođendana koji iziskuju izdašnije troškove predstavljaju financijski problem za trećinu građana. Za njih oko 20 posto to nikada nije problem, a za polovicu ispitanika samo ponekad.

Foto: Shutterstock

Na pitanje „Biste li trenutno mogli pokriti nenadani trošak u visini vaših mjesečnih primanja bez zaduživanja odnosno bez pomoći obitelji ili prijatelja?“, 70 posto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok 30 posto građana ne bi moglo pokriti nenadani trošak bez zaduživanja.

Odnos prema novcu u skladu s načelima financijske pismenosti

Odnos prema novcu pokazuje kako više od 70 posto ispitanika prednost daje dugoročnoj štednji umjesto potrošnji, pa je to jedina komponenta financijske pismenosti u okviru koje su postignuti rezultati bolji od posljednjeg istraživanja financijske pismenosti građana. Naime, s tvrdnjom da je veće zadovoljstvo trošiti novac, nego dugoročno štedjeti slaže se 26 posto ispitanika, dok se većina (74 posto) ne slaže.

Zaključak i preporuke

Rezultati Štedopisovog istraživanja jasno pokazuju kako društvo u cijelosti treba poraditi na odgovornijem financijskom ponašanju. Stručnjaci savjetuju kako je za financijsko blagostanje potrebno prakticirati njegova četiri stupa: proračun, štednju, ulaganje i planiranje. Sljedeći ova načela i prakse, možete poboljšati svoju financijsku dobrobit i postići bolju kvalitetu života.

Razinu svog vlastitog financijskog blagostanja provjerite na dostupnoj poveznici Štedopisa te se dodatno informirajte na edukativnim stranicama Addiko banke posvećenima uspješnom upravljanju novcem.

Sadržaj donosimo u suradnji s Addiko bankom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije