Razvrstavanje otpada

Informativni leci stižu na adresu 365 tisuća zagrebačkih obitelji

Milan Bandić otpad
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
27.05.2014.
u 10:00

Nagrada za ekološku svijest jesu manji računi koji bi na kućne adrese trebali pristići, budu li građani poštovali pravila

 Da bi se izbjegli penali, oni koji se uvijek lome preko leđa građana, a koji, kao što je to slučaj u Mađarskoj, dosežu i 10 milijuna eura ili Slovačkoj koja je kažnjena sa šest milijuna eura godišnje, Zagreb mora poštovati zadane rokove – 2018. godine Zagrebački centar za gospodarenje otpadom mora biti u funkciji, a građani već sada moraju početi odvojeno prikupljati i sortirati kućni otpad.

Nagrada za ekološku svijest jesu manji računi koji bi na kućne adrese trebali pristići, budu li građani poštovali pravila, već početkom srpnja. Iz Holdinga će tako do jeseni, uz postojećih devet, biti postavljeno ukupno 15 reciklažnih dvorišta, a u svakoj četvrti posude za odvojeno prikupljanje otpada. Kako bi informirali građane o obvezi i važnosti odvojenog prikupljanja otpada, jučer je i službeno predstavljena kampanja "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" koju pokreće Holding, Grad Zagreb i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom.

Tako će 365.000 zagrebačkih obitelji već za nekoliko dana na svoje adrese dobiti letak sa svim detaljnim informacijama, a gradonačelnik Milan Bandić, kako je sam poručio, "zavirit će u svaki dom" jer Zagreb mora postati predvodnik u odvojenom skupljanju otpada.

– Bez odvajanja otpada nema pametnog gospodarenja otpadom. Što građani više budu znali, više će i odvajati, a na nama je da im osiguramo i svu potrebnu infrastrukturu. Čeka nas velik posao, a svi oni koji se ne budu pridržavali pravila, neće biti u Bandićevu timu – poručio je sugrađanima i svojim suradnicima gradonačelnik Bandić.

Tako će građanima na raspolaganju biti različiti spremnici za papir, staklo, plastiku i metal te onaj za biootpad, čime će se u konačnici smanjiti ukupna količina otpada koja će se prevoziti na Jakuševac na koji se i danas, unatoč ispisanim zakonima, odvozi i 80 posto otpada.

Sve detaljnije informacije građani mogu doznati na internetskoj stranici www.stavipravustvar.hr ili mogu svoja pitanja proslijediti u redakciju Večernjeg lista na gradska@vecernji.net. Sva pitanja koja pristignu na našu mail adresu, a tiču se odvojenog prikupljanja otpada, obveza i savjeta, bit će proslijeđena podružnici Čistoće, a odgovore ćemo našim čitateljima objaviti u tiskanom i internetskom izdanju Večernjeg lista.

>>Plastična boca uz staklo? Krivo! Evo kako treba odvajati otpad!

Komentara 3

DU
Deleted user
14:00 27.05.2014.

prava stvar na pravom mjestu su bandic i njegovi dosljaci sto dalje od zagreba. dok se to ne promjeni zagreb ce i dalje biti prljav i zapusten grad. a ove demagogije i lazi da ce racuni bit manji nek pricaa nekom drugom. dovoljno smo se naslusali lazi od bandica

PK
puši kurac
14:04 27.05.2014.

baš me zanima kak mi to točno misli zavirit u dom!?!

DA
damirtankovic
13:49 27.05.2014.

Dadadadadadadadadadadada, Batmaaaaaaaaaaaaaaan!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije