Govori se da s terase Esplanade, gdje se tijekom ovogodišnjeg Adventa održava Fuliranje, ljudi odlaze sretni i punih trbuha, stoga smo odlučili testiranjem hrane i pića u ponudi provjeriti opravdava li Esplanade status glavne gastromeke te blagdanske manifestacije. U kušačkome su timu, uz autoricu ovih redaka, bile novinarke Hana Ivković Šimičić i Mia Mitrović te snimatelj Kruno Galjar, a iako smo očekivali da će nam na stol stići i neko jelo koje ne bismo zdušno preporučili, to se jednostavno nije dogodilo.
>> Pogledjate: Isprobali smo ponudu na Fuliranju!
Steak bi mogao biti i gol
Testiranje je otvorio Ebi Bun koji se za 60 kuna može kušati u kućici Izakaya. I najpopularnija je delicija na njezinu jelovniku, kaže chef Boris Seili, a sastoji se od paniranih kozica u pecivu uz umak i mladi luk.
– Ugodno sam iznenađen što se nešto takvo može vidjeti na Adventu. Jako ukusan zalogaj, čista petica – ocijenio je Kruno, a ostala ekipa zaključila je da je velik plus to što se osjeti i malo ljutine.
Kuharsko-slastičarski tim domaćina, hotela Esplanade, pod vodstvom chefice Ane Grgić Tomić, u našem je gastropohodu bio zastupljen s četiri jela koja se, ističu, moraju probati. Riječ je o fantastičnim kroketima punjenima paškim sirom i pršutom, sendviču s junećim obrazi(na)ma, quiche lorraineu i poznatim zapečenim zagorskim štruklima sa sirom spravljenim po 70 godina staroj recepturi. I iskreno, ne znamo što nam je bilo bolje.
– Budući da u ekipi imamo dvije Zagorke, dosta smo kritično pristupili štruklima. Mislim da je najveći kompliment ustvrditi da su nas, blago rečeno, oduševili. Sočni, mekani, kremasti, savršeno izbalansirana slanoća i slatkoća – recenzirala je Mia. Očarali su je i "kroketi iz snova" koji se nude za 35 kuna, a njoj su i najbolje jelo na ovogodišnjem Adventu. Hani je pak prhko tijesto bilo omiljeni dio quichea, a Kruno je sendvič okarakterizirao kao "adventski zalogaj za ozbiljne gurmane". Nismo preskočili ni tortilju sa šipkom koja se poslužuje u Good Foodu. Osvježavajuća je to i zasitna kombinacija koja stoji 45 kuna, a iako pomalo podsjeća na pitu od jabuka, nije riječ o desertu već o hrskavoj štrudli s kiselim zeljem, komadićima špeka i svježim sirom.
Nerijetki će na Oleander terasi potražiti i kućicu Tača, a u njoj i steak koji je danima ležao u marinadi, pa smo ga, naravno, i mi kušali. Bred Club pecivo u koje su "ušuškali" meso jako je ukusno, ali steak je toliko dobar da su ga mogli i "golog" poslužiti, a opet bi to bila jedna od najboljih stvari koje se nude na Adventu, glasio je zaključak. Zadovoljni smo bili i delicijama iz kuhinje El Tora, gdje smo probali asada beef taco i božićnu kobasicu od svinjetine.
– Taco je prava gozba, izvrsna domaća tortilja i govedina u meksičkom štihu. A i kobasicu su podigli na višu razinu. Palac gore – komentirala je Hana.
Poznat i kao sudionik Masterchefa, kuhar Vanja Agić prezentirao nam je dva jela iz ponude Instituta za kobasice by Mate Janković, gdje cijene iznose oko 40 kuna. I budući da u kušačkome timu nema velikih ljubitelja kobasica, nismo očekivali puno, no razbili su nam predrasude o tipičnoj adventskoj hrani.
– Prva kobasica je jako dobra, sir u njoj je sve podigao. A druga, debrecinka, podsjetila me na trenutak kad je Pepeljuga srela dobru vilu i zablistala u novom ruhu. Janković je ovoj kobasici dao sasvim novu dimenziju – oduševila se Mia.
Burger koji vrijedi svaku kunu
Posljednji je na test pak stigao burger s tartufima, u kojemu je mekana, slabo pečena pljeskavica od junetine s hrvatskih pašnjaka. Stoji 59 kuna i nudi se u Chef's Burgersu, čija jela potpisuje Ivan Pažanin.
– Vrijedi svaku kunu. Meni je to najbolje i najsočnije jelo na Adventu – sumirala je Hana.
Nakon hrane, dakako, valjalo je izvidjeti situaciju i po pitanju tekućih stvari. U kućici Acrobat Champagne & Wine isprobali smo fantastične kuhane džinove kojih ima u slatkastoj, ali i kiselkastoj verziji. Beg's Plant Based Butchery usto nudi sjajan Kaj čaj "začinjen" rakijom od kajsija i sokom od limuna koji će vas zasigurno ugrijati.
Advent je koma.