Kušali smo što će se nuditi na Fuliranju

Jeste li za cannellone punjene bakalarom, sarmu s espumom ili biljni Beef Wellington?

24.11.2023.
u 07:22

Damir Tomljanović osmislio je dobar sendvič s kobasicom u somunu s umakom od senfa i zeljem, a ekipa iz Picnica opet će kuhati skradinski rižoto

Kušali smo većinu specijaliteta koji će se nuditi na ovogodišnjem Fuliranju na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a ono bi, uvjerili smo se na pretpremijernoj degustaciji, mnogima tijekom Adventa moglo postati poput blagovaonice, pa i dnevne sobe. Osim delicija koje će se nuditi u 17 kućica, na jednoj od tradicionalnih gastronomskih meka manifestacije od 29. studenog do 7. siječnja pronaći ćete i mnoga poznata lica iz kulinarskog svijeta, a neka od njih svoja će jela nuditi i u sklopu Fooling Around programa na terasi Oleander hotela Esplanade.

Pikantno kod Pažanina ili majstorska pizza
Jedini naš chef s dvije Michelinove zvjezdice u dva restorana na Fuliranje stiže s Nebo By Deni Srdoč Streetstyleom, a na terasi Oleandera bit će u kućici svojeg riječkog Hiddena. Nudit će burger s odležanim junećim mesom, cheddar sirom i raguom od gljiva u brioche pecivu, a mnogi će se sjetiti da smo nešto slično mogli kušati i na ljetošnjem festivalu. Ovo je inačica s ponešto izmijenjenim sastojcima, odnosno drugim vrstama gljiva pa je nazvana Smash burger vol. 2. I opet je riječ o ukusnom burgeru koji je sasvim dostatan da biste se najeli. No, kao i lani, sjajni chef ponudit će i jelo temeljeno na bakalaru, cannellone punjene u ovo vrijeme popularnom ribom, a najavljeni su i burrito od crne slavonske svinje te pržena pita od jabuke. U rangu sa Srdočevim burgerom je i Crispy kapula Ivana Pažanina, jedan od pikantnijih koje smo probali u posljednje vrijeme, ali sočan i ukusan, baš za ove konačno pridošle hladne dane.

Marko Palfi poznato je lice adventskih gastronomskih događanja pa tako ove godine na Fuliranje stiže sa svojom kućicom Full Circle. I ondje će se moći probati bao bunsi, u kojima su prženi pileći file, majoneza od hrena i kopra te domaći kiseli krastavci. Palfi je u posljednjih nekoliko godina postao poznat po sličnim zalogajima od piletine, koju marinira u jogurtu i pivu The Garden Pale Ale. Katsu sendvič i buncek-burger, u kojem su pljeskavica posuta cheddar sirom, kiselo ljubičasto zelje i prženi luk, također treba probati u hladnije dane. Da su u ekipi Pizza Social Cluba doista majstori, uvjerili smo se na brojnim festivalima u Zagrebu, a i ove će godine biti na jednoj od adventskih kućica. I ponovno je riječ o ukusnim pizzama rahlog i mekog tijesta s odličnim sastojcima, iako dobru pizzu u zimskim uvjetima nije baš lako napraviti.

A da malo pauziramo s konvencionalnim jelima, spomenimo što je za ovogodišnje Fuliranje pripremio Beg’s Plant Based Streetfood. Imat će pet adventskih jela, među kojima Eduard Beg posebno ističe Beef Wellington. E, sad, većina vjerojatno zna kakvo je znamenito mesno jelo koje je ime najvjerojatnije dobilo po Arthuru Wellesleyu, prvom vojvodi od Wellingtona. A kakvo je i je li uopće moguće napraviti nešto slično na bazi bilja? Pa čini se da jest. Beef Wellington kako ga vidi Beg čak i izgleda kao poznato jelo, a i dobrog je okusa. U adventskoj će se kućici posluživati i burek-sarma, njihovo viđenje tikka masale i dandan piletina s mlincima, a moći će se kod Bega i dobro popiti jer ove godine surađuju s Peaches&Cream koktel-barom.

I onda su tu omiljeni Picnic Mingle & Fun, koji će ponovno ponuditi svoj hit, Drugačiju sarmu. Moderniziranim gastronomskim rječnikom, ovo bi se jelo zvalo – dekonstruirana sarma. A riječ je o zaista odličnom jelu sa svim aromama i okusima koje nosi tradicionalna verzija od mljevenog mesa umotanog u kiselo zelje. Drugačija sarma dođe u posudi, ali u njoj ćete pronaći i neke note koje niste očekivali jer su tu i espuma, odnosno pjenica od krumpira i muškatnog oraščića, kapljice ulja peršina i dehidrirana dimljena paprika. Među burgerima koje će nuditi otprije su poznati Blackie i Winter, a novi je Frenchie, pri čemu fažol i kobasica u imenu otkrivaju sve. No nas je zanimalo hoće li se i ove godine kuhati skradinski rižot.

– Da! Svake će nedjelje za ručak biti skradinski rižot. Vidjeli smo da je među posjetiteljima iznimno popularan, a i mi ga volimo pripremati. Ali ne propustite ni kruh koji dolazi iz Kroštule – kaže Vedran Božićev. Iz iste kombinacije dolazi i Kuhani panettone koktel, u kojem ima i Tito’s votke te slane karamele i vanilije.

Plus tempura Izakaye i preporuka CNN-a
Kušali smo i jedan dobar sendvič s kobasicom, a potpisuje ga Damir Tomljanović, kojega mnogi znaju kao člana žirija MasterChefa. Nije riječ o hot dogu, nego o kobasici koja dolazi u somunu s umakom od senfa i zeljem. Ne treba zaobići ni Tomljanovićev Buncek u sendviču. Valja spomenuti i bao bunse koji će se moći naći u kućici Izakaye, kao i dvije tempure, Ebi i Lobster. Također, Institut za kobasice by Mate Janković nudit dva jela: Šiskobasu sa sirom i Smokey Debrecinku, a Mato Pejić iz Street Fooda by Public Šiš dog.

Iz Good Fooda će nuditi Smoking Santa Sausage koje čini dimljena adventska kobasica, ciabatta pecivo, slatko kiselo zelje i Good Food umak, Boogie Lab će nuditi Kronute, izuzetno popularnu kombinaciju kroasana i krafnem, kao što je slani kronut sa junetinom i šalšom, te slatki kronut s pistachiom i limunom. Dakle, opet za svakoga ponešto, a taman je stigla je i CNN-ova preporuka najboljih adventskih destinacija Europe, među kojima je i Zagreb, a podvučeno je upravo – Fuliranje.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije