Radionica u Točkici

Kako kvalitetno uživati u kapljici naučiti možete u Školi vina Bakhova sina

Foto: Vinski klub
1/2
07.11.2023.
u 18:17

Škola je namijenjena zainteresiranim početnicima, nadarenim i manje nadarenim ljubiteljima vina, svima koji uživaju u dobroj čaši vina te prijateljima i parovima koji traže zabavno i edukativno iskustvo. Ulaznice se mogu kupiti u Bistrou Točkica u Maceljskoj 21, a stoje 50 eura

Jeste li znali da je najstariji fosil lista vinove loze pronađen baš u Zagorju, da je Noa bio prvi vinogradar, ili da svako vino ima svoju lijevu i desnu polovicu? Što čini metafizičku povijest i u čemu se sastoji filozofija vina, što su šećeri, što alkoholi, a što viši alkoholi, kako prepoznati je li vino suho, zrelo te koje je somelijerske pojmove važno svladati ako cijenite dobru kapljicu, možete naučiti u četvrtak u Bistrou Točkica. 

Održat će se tamo od 18 sati nova runda 1. razreda Škole vina Bakhova sina, cjelovečernji kurs za pasionirane vinoljupce ili one koji će to tek postati. U školi podučava Bakhov sin, novinar i publicist Ivo Kozarčanin uz nesebičnu asistenciju Lovca na vina, Somelijera Tome Jakopovića. Oboje su i osnivači nedavno lansiranog prvog hrvatskog vinskog portala, a polaznike školice provest će na nezaboravno putovanje kroz vinsku povijest, filozofiju i terminologiju. 

Dinamični duo u školici naučit će vas između ostalog i zašto se vina piju iz različitih čaša, koliko puta je poželjno pomirisati vino prije kušanja, što vinu daje mekoću, a što tvrdoću.... Doznat ćete ponešto i o procesima nastanka vina te kako pravilno kušati i komentirati profesionalnim vinskim žargonom. 

Za jednu večer nauči se puno, a sve uz dobro društvo, fine zalogaje i puno, puno humora. A sve to naravno s čašom u ruci jer baš kao i u svemu, od teorije bez prakse nema pretjerane koristi. Kada smo mi pohodili školicu krajem rujna, kušali smo dva pjenušca, Petnat Pomalo od Debita i Coletti Blanc od starih plešivičkih sorata pa rosé Franka iločke vinarije Trs, Graševinu Zlatno brdo, jantarno Jagunić RR Amber Selection te od crnjaka Frankovku Martin Albus i Plavac Miloš, a šećer na kraju bio je Traminac Principovac Iločkih podruma.

Ovoga je puta vinska kušačka karta nešto izmijenjena, no ponovno ju čine probrana vina ponajboljih hrvatskih vinara, no neka ostanu iznenađenje. Škola je namijenjena zainteresiranim početnicima, nadarenim i manje nadarenim ljubiteljima vina, svima koji uživaju u dobroj čaši vina te prijateljima i parovima koji traže zabavno i edukativno iskustvo. Ulaznice se mogu kupiti u Bistrou Točkica u Maceljskoj 21, a stoje 50 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije