oglasili se iz holdinga

Kakva sudbina očekuje Gradsku plinaru Zagreb

Zagreb: GPZ Opskrba gubi koncesiju?
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
01.06.2024.
u 10:10

Uprava društva će razmotriti navedeno rješenje te će odlučiti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka radi zaštite prava i interesa – da rezultate HERA-ina natječaja neće samo tako prihvatiti, pojašnjavaju iz Holdinga.

Ako ne bude više plinom opskrbljivala kućanstva, to će Gradskoj plinari Zagreb – Opskrbi smanjiti prodajne prihode za 92 milijuna eura, ali Holding će "nastaviti pružati podršku tom društvu za poslovanje i opskrbu plinom na tržišnim osnovama u skladu s novim nižim volumenima opskrbe". U obavijesti Zagrebačkoj burzi pojasnili su tako jučer iz Holdinga da će, unatoč tome što je za zagrebačko područje na natječaju Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) javnu opskrbu "osvojila" tvrtka Međimurje-plin, gradska firma i dalje nastojati očuvati poslovanje Plinare – Opskrba, makar što se tiče poslovnih korisnika te onih u komercijalnoj usluzi.

Pravni koraci

Iz Holdinga su detaljno pojasnili i što im se događalo posljednjih dana.

– HERA je, u skladu s odredbama Zakona o tržištu plina, provela postupak javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za 27 distribucijskih područja za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. javila se na natječaj za opskrbu plinom na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb, na kojem ima 290.753 obračunskih mjernih mjesta. HERA je 29. svibnja 2024. godine donijela odluku o odabranom opskrbljivaču u obvezi javne usluge po distribucijskim područjima kojim je za distribucijsko područje Gradske plinare Zagreb izabrano Međimurje-plin, dok ponuda Gradske plinare Zagreb nije prihvaćena. Uprava društva će razmotriti navedeno rješenje te će odlučiti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka radi zaštite prava i interesa – da rezultate HERA-ina natječaja neće samo tako prihvatiti, pojašnjavaju iz Holdinga. Istaknuli su i da je lani Plinara – Opskrba ostvarila poslovne prihode od 311 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosilo 284 milijuna eura te zaradu, prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) u iznosu od dva milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosilo 1,7 milijuna eura.

VEZANI ČLANCI: 

– Za 2024. godinu društvo je planiralo poslovne prihode u iznosu od 363 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnose 342 milijuna eura te zaradu, prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) u iznosu od 0,8 milijuna eura, od čega se na javnu uslugu odnosi 0,6 milijuna eura. U slučaju da se navedeno rješenje HERA-e počne izvršavati od 1. listopada, planirani prihodi od prodaje društva bili bi niži za 92 milijuna eura, dok bi zarada, prije kamata, amortizacije, deprecijacije i poreza (EBITDA) bila niža za milijun eura.

Obveze prema vjerovnicima

Dok društvo ne nastavi pružati opskrbu plinom u obvezi javne usluge, nakon 30. rujna 2024. godine Zagrebački Holding će, kao matično društvo, nastaviti pružati podršku društvu za poslovanje i opskrbu plinom na tržišnim osnovama u skladu s novim nižim volumenima opskrbe – kažu u Holdingu u kojem smatraju i da navedene okolnosti neće utjecati na njihovu sposobnost ispunjavanja obveze prema imateljima obveznica i drugim vjerovnicima.

>>> FOTO Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

Zagreb: GPZ Opskrba gubi koncesiju?
1/19

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije