poziv na bunu

Kompostana izazvala paniku

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
15.01.2018.
u 14:46

U Obreščici, na jednom od zemljišta između Odranskog Strmca i Starjaka u Brezovici, gradit će se kompostana za biorazgradivi otpad

Do bizarne pobune došlo je u Brezovici gdje je metodom pokvarenog telefona kompostana, koja se tamo planira graditi, postala spalionica.

Pomutnju su izazvali plakati puni netočnih informacija koji su tijekom vikenda polijepljeni po ovoj gradskoj četvrti na jugu grada. – Održan je tajni sastanak u Vijeću gradske četvrti o gradnji spalionice otpada. Projekt će ugroziti okoliš i izazvati financijske probleme, a sastanak je namjerno održan u tajnosti kako se građani ne bi protivili gradnji – stoji na plakatima “Kažimo glasno NE spalionici otpada u Brezovici” koji se mogu naći na oglasnim pločama, autobusnim postajama, stupovima...

Nadležni smiruju situaciju

Na njima piše i da je spalionica izvor teških i za zdravlje opasnih onečišćenja te da će Brezovičani morati plaćati veće račune. Iako je baš sve netočno, među stanovnicima se proširila panika, baš kao nekada u Resniku.

– Jasno da sam se uplašila čim se nešto takvo spominje. Nitko nam ništa službeno nije rekao, ali to neće proći. Nema šanse da nas truju, pobunit ćemo se. Imamo i mi traktore s kojima možemo blokirati ceste – upozorava umirovljenica Katica iz Brezovice. Dio njezinih susjeda istog je mišljenja, neki već pripremaju tužbe, no većina ipak smiruje strasti.

– To je sigurno podvala i ne smijemo nasjesti na provokacije – kaže Brezovičanin Vladimir Kuzminović koji smatra da nadležni trebaju smiriti ljude. Predsjednica Vijeća gradske četvrti Brezovica Marina Pucević odmah nam je sve demantirala, no za daljnja objašnjenja uputila nas je na Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša čija je pročelnica Mirka Jozić također poručila da nema razloga za brigu. Kako je objasnila, spalionice na području Brezovice neće biti jer to nije predviđeno prostornim planom grada. Uostalom, o spalionici se više ne govori ni u Resniku s obzirom na to da je Europska unija odbila taj projekt. Umjesto toga, Grad u Resniku planira gradnju Centra za gospodarenje otpadom što je jedan od ključnih uvjeta da se zadovolji nova uredba o gospodarenju otpadom. Na pitanje odakle onda pomutnja u Brezovici, pročelnica Jozić ističe kako će se u Obreščici, na jednom od zemljišta između Odranskog Strmca i Starjaka u Brezovici, graditi kompostana za zaprimanje biorazgradivog otpada. Tamo će se dovoziti kompost koji ljudi proizvedu i ne iskoriste ga, a oni kojima je potreban za poljoprivredu moći će ga kupiti.

Novac iz EU

Kompostana će se nalaziti uz cestu Mali grm koja je nedavno asfaltirana, a mnogi misle da je razlog baš ovaj projekt koji je Grad već predstavio Brezovičanima na tribini u prosincu, no odaziv je bio skroman.

– Objasnili smo tada sve, u kompostani nema termičke obrade, zatvorenog je tipa, a moderne tehnologije omogućit će da se ne osjeti miris – ističe Jozić te objašnjava kako će Brezovica od kompostane imati samo korist. Novac za nju povući će se iz EU, a gradit će se i kanalizacija, plin, struja i ceste. – Nešto što ne bismo mogli sami iz proračuna nikad realizirati – kaže Jozić. Gradnju kompostane još je u studenom, podsjetimo, najavio direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba. Rekao je da bi se trebala početi graditi do 2020., a prošlog je mjeseca Grad raspisao i natječaj za istražne radove te projektnu dokumentaciju za realizaciju projekta da bi se mogao prijaviti na fondove EU.

Pogledajte galeriju: Bandić otvorio podzemne spremnike za prikupljanje otpada

1/17

Budući da je jasno da o spalionici u Brezovici, a ni bilo gdje drugdje, nema ni riječi, nejasno ostaje pitanje odakle su se pojavili sporni plakati. Dok jedni smatraju da je netko pobrkao pojmove “spalionica” i “kompostana”, drugi misle da je riječ o namjernom političkom podvaljivanju. – Ako je to zbilja pozitivno za Brezovicu, onda je važno da prevladamo sukobe i što bolje iskoristimo novu kompostanu – ističe Brezovičanin Vladimir Kuzminović koji se nada da će četvrt uspjeti “izvući” barem modernizaciju cesta.

Komentara 9

Avatar Duran Duran
Duran Duran
10:00 16.01.2018.

Ne kužim kaj paničarite, samo bi se malo rasteretio Jakuševec. Svu edukaciju o smradu i zajedničkom životu sa smećem možete potražiti u zajedničkim prostorijama društvenog doma u Jakuševcu.

BR
brezovica123
18:53 15.01.2018.

Iz ovog članka ispada da su stanovnici Brezovice maloumni i da ne znaju razliku između spaljivanja otpada i kompostiranja. Znaju oni dobro razliku, ali bez obzira ne žele kompostanu jer Brezovica nema ni kanalizaciju ni plin, a sada postoji mogućnostt da dobiju smrad, što se vidi iz primjera drugih kompostana u RH, bez obzira na uvjeravanja da je to kompostana zatvorenog tipa, jer živimo u državi u kojoj je na papiru sve savršeno, a u realnosti ništa ne funkcionira. Izgleda da smo građani drugog reda jer smo dobri za otpad, ali za vodu, plin i kanalizaciju ne, a živimo u 21. st.

MR
Mrkimrki
15:49 15.01.2018.

Pa nisam vidio nikakav oglas ili poziv na javnu tribinu koju spominjete ni na jednoj oglasnoj ploči a živim u Brezovici eto zato je sve sumnjivo ne treba se takvo što pitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije