Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Press konferencija

Lovrić: 'Zagreb nikada nije imao bogatiji proračun, ali građani od toga nemaju nikakve koristi'

Zagreb: Gordana Rusak i Ivica Lovrić održali konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
26.06.2024.
u 15:00

Lovrić je upozorio na loše uvjete rada zaposlenika Zagrebačkog holdinga, za koje je rekao da nikada nisu radili u težim uvjetima i da ga anonimno, zbog straha za vlastitu egzistenciju, izvještavaju o raznim nepravilnostima koje se događaju u poduzećima Holdinga.

Gordana Rusak iz Kluba zastupnika Plavi grad i neovisni Fortuna i Rusak i Ivica Lovrić, predsjednik  stranke Plavi grad danas su u Staroj gradskoj vijećnici održali konferenciju za medije u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine. Lovrić se osvrnuo na nekoliko aktualnih problema u gradu Zagrebu kao što su izvješća o upravljanju Holdingom. Zaključio je da se tu ne može govoriti o izvješćima o radu, nego bi ih prije trebalo zvati, rekao je, izvješćima o neradu u Gradu.

Rusak je objasnila da izvješće Holdinga pokazuje da su ostvarili prihod od 230 milijuna eura u prošloj godini od prodaje plina i to čini gotovo 40 posto njihovih ukupnih prihoda. Uz taj gubitak prihoda koji predstoji tu su i zadužnice koje je Holding izdao kao garanciju za kupnju plina od dobavljača u iznosu od 12 milijuna eura pa gubitak posla u distribuciji plina Gradske plinare Opskrba znači i potpuni krah Holdinga, istaknula je.

A ako se usporede izvješća o izvršenim radovima za 2021., 2022. i 2023. vidi se da Zagreb nazaduje, rekla je Rusak. – U 2021. se izgradnja i rekonstrukcija gradskih cesta odvijala na 30 lokacija, u 2022. na 15, a u 2023. na 17 lokacija. Realizacija tehničke regulacije prometa pada sa 103 posto u 2021. na 56 posto u 2022. godini i 55 posto u 2023. godini – rekla je. Dodala je da su razrovane ceste i prometni kolaps rezultat upravo tih brojki, a drastično je pala i realizacija izvanrednog održavanja tramvajskih pruga. Osvrnula se i na zaštitu građevina od grafita, projekt koji je Tomašević, napomenula je, pompozno najavljivao, ali nije realizirao kao ni projekt ugradnje podzemnih spremnika.

POVEZANI ČLANCI:

Lovrić se posebno osvrnuo na gradski proračun i rebalanse proračuna, za koji je ustvrdio kako je dosegnuo već 3 milijarde eura, što je tri puta više nego kada je platforma Možemo! preuzela upravljanje Gradom. Napomenuo je i kako je uspješnost realizacije malih komunalnih akcija na razini gradskih četvrti na razini od 40 do 65 posto planiranog, a što se tiče uređenja grada, uspješnost realizacije je oko 60 posto, istaknuo je.

– Kada gledamo realizacije od strane gradskih komunalnih poduzeća koja najviše rade za grad, kao što su Zrinjevac i Zagrebačke ceste, tada su realizacije negdje od 60 do 70 posto. Pitamo se u takvoj situaciji, gdje je novac – kazao je. Dodao je i da se vrlo jasno se vidi da je Gradska čistoća prošle godine poslovala s gubitkom od 18 milijuna eura, što jasno ukazuje na kolaps modela plavih vrećica. – Minusi u gradskim poduzećima bili i veći da nije došlo do poskupljenja usluga na štetu građana Zagreba i posezanja gradskih poduzeća u gradsku blagajnu. Grad je izrazito bogat, ali se zbog upravljačke nesposobnosti novac iz Grada prelijeva u loše vođena gradska poduzeća, što utječe na povećanje godišnjeg proračuna, ali bez ostvarivanja planiranih projekata i godišnje financijske realizacije – smatra.

Zaključio je kako Zagreb nikada nije imao bogatiji proračun, ali da građani od toga nemaju nikakve koristi jer se sav novac prelijeva iz Grada u javna poduzeća i loše poslovanje Zagrebačkog holdinga. Također, Lovrić je upozorio na loše uvjete rada zaposlenika Zagrebačkog holdinga, za koje je rekao da nikada nisu radili u težim uvjetima i da ga anonimno, zbog straha za vlastitu egzistenciju, izvještavaju o raznim nepravilnostima koje se događaju u poduzećima Holdinga. Spomenuo je kao jedan od primjera da je platforma Možemo! otpustila 700 djelatnika ZG Holdinga, zbog navodno prevelikog broja djelatnika, a da bi nakon toga zaposlila 1000 novih djelatnika.

Komentara 13

RE
RevizorNovinarstva
16:48 26.06.2024.

Građani nemaju nikakve koristi jer Tomaševič i Sandra Benčić dijele novce raznoraznim njihovim udrugama koje propagiraju njihovu devijantnu ideologiju

IK
Ivica_Kičmanović
23:47 26.06.2024.

Teško je vjerovati ali za Bandića je bilo bolje. Možemo! je nešto najgore što se moglo dogoditi Zagrebu. Lovrić je ok lik.

IV
Ivancica76
21:16 26.06.2024.

Stranka Možemo i gradonačelnik Tomašević često govore o visokim standardima kojih se drže u politici, od borbe protiv korupcije do velike razine transparentnosti. Međutim, postavlja se pitanje je li opravdano, odnosno legitimno zakonito dijeliti novac udrugama i tvrtkama čiji su članovi bliski stranci na vlasti u gradu Zagrebu? Ne samo bliski, već i njezini izabrani vijećnici i predsjednici mjesnih odbora. A popuju bivsoj vlasti a ispada da su gori od nje!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije