BURGER FESTIVAL

Mnoštvo kombinacija, težak izbor: Burger uz šmek smokava ili šiš-verzija od jelenova mesa

Zagreb: Burger festival otvoren na Trgu dr. Franje Tuđmana
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/31
12.10.2024.
u 10:35

Na Tuđmanovu trgu do 20. listopada kušati možete i "Pobunu u kokošinjcu", spoj junetine i umaka od kikirikija te varijantu od kozica koja stiže s kozjim sirom i celerom

"Blue cheese" s dodatkom chutneya od smokve, smash varijanta s jelenovim mesom te nagrađivana "Crispy kapula" s potpisom Ivana Pažanina, samo su neki od aduta ovogodišnjeg Burger festivala, koji sve do 20. listopada traje na Tuđmanovu trgu. Kreativne kombinacije nude se u 13 kućica, a uz doajene popularnoga festivala, predstavlja se i nekoliko debitanata.

"Cheesy special" s juga

Zagrebačka publika tako premijerno može guštati u specijalitetima prvog sto posto hrvatskog brenda posvećenog mesu divljači, budući da je stigao i čazmanski Grof Lovski na čelu s Markom Lušićem. Poslužuju četiri verzije burgera, među kojima je i "Lovski burger" s mesom divlje svinje i dodatkom sira, karameliziranog luka, pancete i rikole, a cijena mu je 9,80 eura. Za euro manje počastiti se možete, primjerice, "Šiš-burgerom".

VEZANI ČLANCI: 

– Odlučili smo poigrati se s našim ćevapom koji radimo od mesa jelena, junetine i domaće svinje. Na grillu ga malo pritisnemo kako bismo dobili četvrtasti oblik, stavljamo ga u lepinju koju prethodno malo zapečemo kako bi postala hrskava, a zatim je premažemo kajmakom. Vrlo jednostavan recept od samo tri sastojka, a naglasak je na mesu – ističe Lušić.

Prvi se put na festivalu predstavlja i Bold Burger, koji je osnovala ekipa koja stoji iza Regular bara na Britancu, a sočne delicije priprema u "single" i "double" varijanti. Uz klasični cheeseburger koji stoji 8,60, odnosno 10,60 eura, u ponudi je i verzija s dimljenim brisketom, a "Nima tice do prasice", odnosno sporo pečena vratina u sourdough focaccii s romesco i umakom od senfa i meda, adut je kućice Oui Chef on Wheels. Priprema se prema recepturi chefa Vedrana Stojanca, a platit ćete ga 8,50 eura. Za 50 centi manje uživati možete i u "Pobuni u kokošinjcu", pilećem fileu s dodatkom umaka aurora.

VEZANI ČLANCI: 

"Cheesy special", burger koji je oduševio posjetitelje lanjskog izdanja festivala u Beogradu, odlikuje se sočnom junećom pljeskavicom u krumpirovu pecivu, a u ponudi je dubrovačkoga Gulosa. Cijena mu je devet eura, a za 50 centi manje klasičari mogu guštati u njihovoj "Old school" varijanti. Ekipa iz zadarskoga Picnica preporučit će vam pak novitet kućice, burger "Blue cheese", koji stoji 9,50 eura i kombinacija je juneće pljeskavice i chutneya od smokve, ali i gorgonzole, jabuke, pancete i umaka Dijon aioli. Euro više platit ćete burger od kozica koji stiže s kozjim sirom i stabljikama celera, a egzotični "Pad Thai Beef" s umakom od kikirikija i salatom s mangom i papajom nudi se za 9,90 eura. Priprema se u kućici Thai Thai Streetfood, gdje se možete zasladiti i mangom s ljepljivom rižom i kokosovim mlijekom.

Vratila se i "Crispy kapula"

"Crispy kapulu" od junetine iz lokalnog uzgoja, uz dodatak džema od luka, Jalapeño papričica i pancete, pronaći ćete u kućici Chef's Burger by Ivan Pažanin. Cijena mu je devet eura, a za 50 centi manje uživat ćete u okusu "Bacon cheese smasha", koji prema receptu Mate Jankovića priprema ekipa iz Instituta za burgere. Osvježenje možete potražiti uz koktele koji se nude i u bezalkoholnim verzijama, a za podizanje atmosfere zadužen je DJ Ozren Kanceljak. Nastupit će i Kuzma i Shaka Zulu te grupa Connect, a u utorak je na repertoaru Food kviz koji će voditi Domagoj Jakopović Ribafish. Manifestaciju možete posjetiti svakog dana od 12 sati do ponoći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije