megaprojekt kif-a

Na 140.000 kvadrata raste sportski kampus - dvorane, vodeni park, muzej, trim-staza...

kompleks Kineziološki Damir Knjaz
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
13.10.2014.
u 14:50

Raspisan je natječaj za arhitektonsko rješenje kompleksa na zemljištu Kineziološkog fakulteta, za projekt vrijedan 170 milijuna kuna, a gradnja bi počela u jesen 2015.

Na ukupno 140.000 metara četvornih gradit će se moderni sportski kampus na zemljištu Kineziološkog fakulteta. Novi je to projekt za koji je raspisan i natječaj za arhitektonsko rješenje, a sadržavat će dvije velike polivalentne dvorane, trim-stazu ispod drvoreda, terene za odbojku, košarku, nogomet i rukomet, ali i takozvani dijagnostički centar te vodeni park sa stijenama za penjanje.

Sportski kompleks bit će smješten na zelenoj površini omeđenoj Selskom, Horvaćanskom, Haberleovom i Jarunskom ulicom, a gradnja bi mogla početi u jesen 2015. godine.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Foto: Kineziološki fakultet

– Studija predizvodljivosti završena je i mi čekamo podršku Vlade, nakon čega ćemo projekt prijaviti na strukturne fondove EU. Kako se sada planira, dogodine, u jesen očekujemo bagere na terenu – kazao je dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz.

Studio za fitness

Prva faza projekta vrijedna je 170 milijuna kuna, a uz navedeno, gradit će se još i studio za fitness, laboratorij Kineziološkog fakulteta, dok se u središnjem dijelu kompleksa planira izgradnja velikog popločanog trga s klupama. U drugoj fazi, koja nije planirana studijom predizvodljivosti, planira se gradnja nove zgrade Hrvatskog olimpijskog odbora te velike atletske dvorane koja će biti jedinstvena u Hrvatskoj, a sve će biti jedna velika pješačka zona.

Ovo će biti prvi centar za rekreativce koji će moći na jednom mjestu pronaći sve za sebe

Damir Knjaz

Kineziološki fakultet, dekan

– U drugoj fazi, koju svakako kanimo realizirati, gradila bi se velika trenažna dvorana koju Zagreb nema i zgrada Hrvatskog olimpijskog odbora. Tako bi se urbanizirala cijela priča – dodao je dekan Knjaz.
Studiju predizvodljivosti financiralo je Sveučilište u Zagrebu i Kineziološki fakultet, a planira se povezivanje u jednu cjelinu sportskih terena na Mladosti, Kineziološkog fakulteta te Studentskog doma Stjepan Radić.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Imamo više od 80.000 studenata, polovica njih korist će se našim terenima. Ovo će također biti prvi centar za rekreativce koji će se moći u poliklinici pregledati, u dijagnostičkom centru testirati, nakon čega će moći upotrebljavati naše terene. Nama nije u cilju bavljenje vrhunskim sportom nego rekreacija građana, u čemu smo zadnji među zemljama EU – dodao je Knjaz.
Prilikom gradnje maksimalno će se voditi računa o energetskoj učinkovitosti, pa će se iskoristiti i topla voda čije se vodocrpilište nalazi na zemljištu fakulteta.

Prirodni izvori

– Imamo crpnu stanicu pa planiramo da se cijeli kompleks, uključujući i Dom Stjepana Radića, grije na tu toplu vodu. Time bi se ostvarile goleme uštede na režijama, a na zgrade će se postaviti i solarni paneli. Zahvaljujući takvom projektu, kojim se vodi računa o energetskoj učinkovitosti, veća je mogućnost da dobijemo novac iz EU – objasnio je dekan Knjaz te dodao da će dio sportskih terena spreman dočekati natjecatelje Europskih sveučilišnih igara koje se održavaju 2016. u Zagrebu i Rijeci.

Komentara 13

Avatar salko1951
salko1951
17:52 13.10.2014.

Svi buju profesori fiskulture??

GO
goricaV
17:17 13.10.2014.

Super investicija!

Avatar salko1951
salko1951
17:51 13.10.2014.

A otkud lova za plaće??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije