Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb Underground"

Najveći vinski podrum: Birane vinske kapljice, diskohitovi i domaće delicije u tunelu Grič

Zagreb: U tunelu Grič otvoren prvi 
Wine&Walk festival "Zagreb Underground"
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/29
13.04.2024.
u 08:00

Prvo izdanje okupilo je 40 izlagača iz cijele zemlje, a obići se može do sutra navečer. Posjetitelji na ulazu dobivaju čašu s kojom se treba zaputiti u degustaciju rizlinga, malvazija, solarisa...

Kapljice rijetkih sorta poput solarisa, ali i onih klasičnih kao što su rajnski rizling, rosé, malvazija i sauvignon ponovno se mogu kušati u Zagrebu, no ovoga puta na ne tako uobičajenoj lokaciji. Više od 40 izlagača, vinara iz svih hrvatskih regija, na nekoliko je dana tunel Grič, naime, pretvorilo u najveći podrum, i to sklopu prvog izdanja gastroenološkog Wine & Walk festivala pod zemljom "Zagreb underground".

Bregi, ravnica, obala

– Velika sam ljubiteljica vina, ali i putovanja, a nekako mi je u tradiciji na svakom iskusiti nešto novo. Nedavno sam bila na jednom sličnom događanju u Kranju, što me inspiriralo da takvo što pokrenem i ovdje. Koncepcija se zapravo zove "Underground Adria" i kombinacija je gastroenologije i zabave, a ovo je tek prvo od događanja koja planiramo do kraja godine, ali i u budućnosti – kaže organizatorica Paula Kovačić.

VEZANI ČLANCI: 

Ulaznice koje stoje 30 i 35 eura nudile su se, dodaje, u pretprodaji, no i dalje se mogu kupiti na blagajnama ispred ulaza u tunel, onoga iz Mesničke ulice. Na ulazu pak svaki posjetitelj dobiva čašu s logom festivala, s kojom obilazi štandove, a sve su degustacije uključene u cijenu. Grič su osvijetlili zelenom, crvenom, plavom i narančastom bojom, a svaka od njih, ističe Paula, predstavlja po jednu domaću vinsku regiju. Hodajući kroz 350 metara dug tunel tako ćete iz Bregovite Hrvatske zakoračiti u Slavoniju i Podunavlje, a nakon središnjeg dijela u plavom bojom osvijetljenu Istru te Dalmaciju.

– Tema nam je bila spajanje nespojivog, stoga posjetitelje u proširenom dijelu tunela očekuje pravi spektakl. Postavili smo veliku diskokuglu, a pozornicom koja se nalazi na ulazu u suženi dio zavladat će Disco magic bend koji će u posjetiteljima zasigurno probuditi nostalgiju – govori Paula.

Dok guštate u vrhunskim kapljicama, imat ćete priliku i rasplesati se uz neke od najpopularnijih hitova Abbe, Boney M, Chica, Kool and the Ganga i Donne Summer, a između setova glazbenu palicu preuzet će DJ MacGregor, koji će atmosferu podizati obradama uspješnica iz legendarnog Studija 54.

12.4.2024., Tunel Gric, Zagreb - U tunelu Gric otvoren prvi Wine&Walk festival "Zagreb Underground". Photo: Luka Batelic/PIXSELL
Foto: Luka Batelic/PIXSELL

Svoja ekološka vina na festivalu predstavlja vinarija Chresno iz Pitomače, koja je naziv, kaže Miroslav Slaviček, dobila prema srednjovjekovnom imenu Male Črešnjevice u kojoj se nalazi lokalitet vinograda, u blizini najvišeg vrha Bilogore. Posjetiteljima je odlučio ponuditi klasike poput traminca, rajnskog rizlinga, merlota, caberneta i sauvignona, ali i kapljice hibridnih sorta među kojima je i solaris.

– U ekološkom uzgoju grožđa razlika je u samoj filozofiji i pristupu zemlji i lozi. Puno više pozornosti posvećuje se zdravom tlu koje se ne tretira raznim pesticidima i herbicidima. Samim time postiže se raznolikija zdravija okolina koja doprinosi harmoniji i suživotu raznih biljaka, životinja i mikroorganizama u tlu i iznad njega – objašnjava Slaviček.

A u sektoru Istre, kapljice malvazije, sauvignona i roséa, između ostalog, nudi i motovunska vinarija Roxanich koja već više od dva desetljeća njeguje tradicionalan način proizvodnje. Njihovi se aduti, kaže vinar Mladen Rožanić, rade na prirodan način, bez selektivnih kvasaca, a uz lagane maceracije odležavaju nešto dulje nego što je uobičajeno.

VEZANI ČLANCI: 

Pomažu udruzi Krijesnica

U sklopu festivala predstavlja se i nekoliko OPG-ova pa osim u vinima uživati možete i u okusima domaćih kobasica, pršuta, čvaraka, kulena, maslinova ulja i raznih sireva. Široku paletu pčelarskih proizvoda zagrebačkoj je publici odlučio predstaviti i Tomislav Jakopović iz okolice Križevaca, koji uz teglice cvjetnog ili bagremova meda nudi i kombinacije s dodatkom jagode ili borovnice. A kako umjetna inteligencija vidi uzgoj grožđa i preradu vina u budućnosti, možete pogledati na izložbi koju je u tunelu postavila organizatorica Paula Kovačić.

– Festival ima i humanitarnu notu, stoga ćemo dio prihoda od prodaje ulaznica donirati udruzi Krijesnica, koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti te njihovim obiteljima, a svatko tko kupi ulaznicu sudjeluje i u nagradnoj igri i može osvojiti čak 3000 eura vrijednu nagradu, odnosno sedam dana ljetovanja za dvije osobe u all inclusive ponudi Labranda Senses Resorta u Vrboskoj na otoku Hvaru – napominje.

"Zagreb underground" možete obići još danas i sutra, od 15 sati do 22 sata. Kako se ne bi stvarale prevelike gužve, u tunelu je dozvoljeno boraviti najdulje tri sata.

GALERIJA Purica s mlincima, sir i vrhnje, sushi, specijaliteti Vijetnama... Pogledajte što smo jeli večars na Dolcu

Zagreb: U tunelu Grič otvoren prvi 
Wine&Walk festival "Zagreb Underground"
1/38

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije