PROBLEM U HUZJANOVOJ

Nastavlja se pobuna u zagrebačkom kvartu: 'Dosta nam je smrada fekalija, kao da živimo u septičkoj jami'

Foto: Marko Jurić / PIXSELL
15.07.2024.
u 16:37

Situacija je eskalirala prije nekoliko tjedana, kada su fekalije nadrle u garaže i razlile se oko zgrade, a kamioni Vodoopskrbe i odvodnje obavili su hitno ispumpavanje. No intervencije su, napomenuli su, rijetke, a nesnosne vrućine pojačavaju smrad. U Gradu kažu da obavljaju redovnu kontrolu i čišćenje.

Gušimo se u smradu i kupamo u fekalijama, a već dvije godine bezuspješno tražimo pomoć – tako su jučer na konferenciji za novinare situaciju u Huzjanovoj opisali predstavnici njezinih stanovnika i mjesne samouprave. A problem je, podsjetimo, u tome što je rekonstrukcija kanalizacije u ulici na zapadu metropole prije nekoliko godina rezultirala sporom Grada s vlasnikom jedne od parcela pa je projekt izveden suprotno nacrtima. Otpadne vode u dijelu Huzjanove zato nemaju kamo otjecati te se kanalizacija mora ispumpavati, a stanovnici upozoravaju da se to ne čini redovito.

– Sada se osjećamo kao da živimo u septičkoj jami, usred ljeta zbog smrada ne možemo ni otvoriti prozore. Borimo se s institucijama već dvije godine i tražimo pomoć odgovornih osoba, ali konkretna rješenja još nisu na vidiku – kazala je Martina Marinić Kadić. Situacija je eskalirala prije nekoliko tjedana, kada su fekalije nadrle u garaže i razlile se oko zgrade, a kamioni Vodoopskrbe i odvodnje obavili su hitno ispumpavanje. No intervencije su, napomenuli su, rijetke, a nesnosne vrućine pojačavaju smrad.

VEZANI ČLANCI: 

– Grad nije dovršio svoj dio posla, a mi se snalazimo s rješenjima koja smo sami ishodovali. Na naše konstantne upite nadležnim službama već dvije godine nema odgovora. Ovo je pitanje javnozdravstvene sigurnosti i zaštite okoliša, a od Grada tražimo da preuzme odgovornost i hitno riješi problem – rekla je Vlatka Pažin, predsjednica Mjesnog odbora Gornji Stenjevec. Napomenula je i da sudski postupak između Grada i vlasnika parcele može potrajati još godinama, a stanovnici nemaju vremena za čekanje. – Zato zahtijevamo brz odgovor i hitnu reakciju Grada, a ne vađenje na sudski spor – poručila je M. Marinić Kadić.

Upitom o problemu obratili smo se i Gradu te Holdingu, a iz Grada su nam odgovorili da je Građevinska inspekcija naredila uklanjanje autopraonice koja je ilegalno sagrađena na parceli vlasnika s kojim je u tijeku spor. Istaknuli su i da ViO redovno kontrolira i čisti odvodni kanal u Huzjanovoj –  Čišćenje je obavljeno u petak, 12. srpnja, zatim u nedjelju a lokacija se provjerava i danas te će se prema potrebi provesti interventno čišćenje – poručili su. •

Komentara 5

FD
franjo.durinic
17:35 15.07.2024.

Jel stigla Benčićka?

PO
Poganec
18:35 15.07.2024.

Sramota koji napredak

KA
Kapitol
13:53 16.07.2024.

Zest se niste bunili kada je vam je serif velikib pljackao Zagreb? Kaj vam onda nije smrdilo.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije