SAD, Francuska, Malezija...

Zagreb strahuje da će javni prijevoz poskupiti. Evo gdje je on besplatan

ZET ovaj tjedan smanjuje broj tramvajskih i autobusnih linija
Patrik Macek/PIXSELL
25.12.2021.
u 16:00

Prva zemlja u svijetu koja je uvela besplatni javni prijevoz za sve bila je Luksemburg, i to 29. veljače 2020. godine.

Tramvaji često kasne, vozači nekih autobusnih linija kao da nikad nisu čuli za red vožnje, a vozila su, osim toga, često u kvaru, neklimatizirana ili, jednostavno, u raspadu. I dok je za neke putnike četiri kune za kartu od pola sata ipak dovoljno jeftino da se kod ovih kroničnih problema ZET-u "zažmiri" na jedno oko, drugi su toliko ogorčeni da im ne žele dati niti toliko već radije odabiru dobri stari "švec-komerc".  

No, kako je ZET u financijskim problemima već godinama, jedna od opcija za njegov spas za neke je i u povećanju cijene javnog prijevoza. Hoće li do toga na kraju doći još nije sigurno jer gradonačelnik o tome treba porazgovarati s novoizabranim direktorom, no dok građani strahuju da će sad morat plaćati još više da se voze u starim, trusnim tramvajima, postoje gradovi, pa i cijele zemlje, gdje je javni prijevoz besplatan za sve stanovnike. 

Prva zemlja u svijetu koja je uvela besplatni javni prijevoz za sve bila je Luksemburg, i to 29. veljače 2020. godine. Putnici, bilo da se radi o stanovnicima ili turistima, mogu se bez ograničenja voziti autobusom, tramvajem ili vlakom na području cijele države, a naplata će se provoditi jedino za one koji žele uživanje u prvom razredu vlaka. Luksemburg je, doduše, mala zemlja s nešto više od 600 tisuća stanovnika, no projekt se uspješno provodi, a cilj je lokalne vlasti da maksimalno smanji broj stanovnika koji na odredište putuju vlastitim vozilima.

Foto: Luxenbourg Official

Što se tiče europskih gradova, njih čak tri u Poljskoj imaju besplatni javni prijevoz bez ograničenja, a radi se o gradovima Bełchatów, Żory, Lubin. Ipak, besplatno se mogu voziti samo stanovnici tih gradova. Prvi grad na svijetu koji je uspostavio sasvim besplatan tramvajski prijevoz bio je Aubagne u Francuskoj, a to je bilo još 2009. godine, a "mukte" se može primjerice, voziti i u gradu Boulogne-Billancourt koji broji 110 tisuća stanovnika. Što se tiče Njemačke, grad Hasselt imao je javni prijevoz besplatan za sve, no sad ga mogu koristiti oni mlađi od 19 godina.

To su samo neki primjeri, i ne nalaze se samo u Europi gradovi jedini u kojima je vožnja autobusom ili tramvajom besplatna. Jakarta u Indoneziji nudi besplatan prijevoz u devet autobusnih linija kao i gradskim turističkim auobusima, dok malezijski Kuala Lumpur nudi autobusni servis GO KL City Bus koji vozi rutama najzanimljivijima za turiste. Ružičasta vozila lako se primjete, a prometuju otprilike svakih 15 minuta. Kako bi zaštitio žene koje često bivaju napadnute dok putuju same, New Delhi u Indiji omogućio je ženama da se besplatno voze gradskim autobusima.

Foto: klia.info

Čak i SAD-u postoji grad koji nudi besplatan prijevoz za sve svoje putnike, a radi se o mjestu Commerce u Kaliforniji. Kansas City, Missouri, postao je prvi veliki američki grad koji svoj gradski prijevoz nudi bez naplate. Poput zdravstvenog osiguranja, besplatni je prijevoz besplatan i u nekim manjim kanadskim gradovima, poput Mont-Tremblanta i Sainte-Julie u Quebecu. 

 

Ključne riječi

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec3.0
10:42 26.12.2021.

Da se jedno razumijemo: zagrebački javni prijevoz je daleko bolji nego što ga se prikazuje. Dozvoljavam si tu tvrdnju iz jednostavnog razloga što sam u prilici usporediti Zagreb sa mnogim gradovima u svijetu. Koliko puta sam stajao u jednom Beču, Münchenu, Berlinu, Parizu, Londonu, New Yorku, ... i čekao na moj bus ili vlak koji ili nije došao ili je imao zakašnjenje ili je bio pretrpan. I nemojte si misliti da tramvaji u Beču ili Münchenu ili busevi u Parizu ili Berlinu bolji nego u Zagrebu... Naravno da ne funkcionira sve 100% ali pokažite mi i jedan grad u svijetu gdje sve funkcionira 100%. Osim možda u Singapuru... Mi smo skloni kritizirati sađo kritike radi i bez pravog uvida i znanja o materiji. Mene užasno smeta prljavština a ta je nažalost od promjene vlasti u Zagrebu vidljiva na svakom koraku!!!

JO
josmalopanestalo
11:44 26.12.2021.

Neće poskupjeti !!

Avatar neugodan
neugodan
13:27 27.12.2021.

Za one koji placaju prirez besplatno, svi ostali dođoši neka plate komercijalnu cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije