Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preventivno

Od 1. rujna besplatni pregledi u Centru za zdravlje žena

centar za zdravlje žena (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
29.05.2013.
u 18:00

Tijekom ljeta poslat će se pozivi za 20 tisuća Zagrepčanki. Centar je “screening” jedinica pa se svi pregledi vezani uz prevenciju raka dojke obavljaju na jednom mjestu.

Oko 20 tisuća Zagrepčanki, koje nemaju odabranog ginekologa, tijekom ljetnih mjeseci dobit će pozive za besplatne preventivne preglede u Centru za zdravlje žena koji je jučer predstavljen u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Riječ je suvremeno opremljenom prostoru prilagođenom osobama s invaliditetom koji je stajao 400 tisuća kuna. U njemu će se na jednom mjestu obavljati preventivni pregledi vrata grlića maternice te dojke, na kojoj se rak uz mamografiju odsad može ustanoviti i ultrazvučno. Pregledi počinju 1. rujna, a dotad bi se trebao informatizirati mikrobiološki laboratorij pa će se rezultati analiza slati izravno na e-mailove liječnika i pacijenata, za što je Zavod od Grada dobio dva milijuna kuna.

Sve na jednom mjestu 

– Centar je “screening” jedinica pa se svi pregledi vezani uz prevenciju raka dojke obavljaju na jednom mjestu. Nabavili smo i denzitometar za osteoporozu, a obnovili smo ginekološku ambulantu koja se koristila kao dio savjetovališta za mlade. U Zavodu će se raditi tekućinska citologija, koju je, za razliku od papa-testa koji se radi svake godine, potrebno raditi svake tri godine – kaže ravnateljica Zavoda Sanja Ožić.

Preventivni pregledi nastali su u sklopu nacionalnih programa i programa koje provodi Grad Zagreb, a ideja je bila da se potakne briga o zdravlju 20 tisuća Zagrepčanki koje su ostale izvan sustava. 

Nakon obavljenih pregleda provest će se anketa među pacijenticama, a podaci će Zavodu poslužiti kako bi imao cjelovitu sliku zdravstvenu sliku žena, korisnica programa. Čuvat će ih u bazi i koristiti ih za nove programe koji se mogu financirati novcem iz europskih fondova.

Novost u Zavodu je i suvremeni laboratorij za mikrobiologiju od tisuću četvornih metara. Zavod je u njegovu obnovu uložio 15 milijuna kuna vlastitog novca, što ga zarađuje na tržištu. Sanja Ožić kaže da im je cilj akreditirati ga do kraja godine što su uvjeti poslovanja laboratorija Europske unije. Opremljen je da može proizvoditi certificirane podloge za mikrobiologiju. 

Žele zbrinjavati otpad

– S obzirom na veliku količinu otpada i ekonomičnosti namjeravamo sami zbrinjavati svoj otpad, kao i otpad stomatoloških i ginekoloških ambulanti. Veliki smo potrošači energije i namjeravamo postaviti solarne panele – kaže ravnateljica Zavoda čiji je godišnji budžet 80 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije