Do dva sata u noći gazde kafića, restorana, gostionica, pečenjarnica, pizzerija, slastičarnica i drugih objekata brze prehrane u širem centru grada te do ponoći u ostalom dijelu grada i dalje će moći bezbrižno usluživati svoje goste na terasama bez obzira na pritužbe građana koji stanuju iznad lokala.
Spornu odluku koja je zbog turističke orijentacije Zagreba donesena još 2007. godine dio je građana, kao i vijeća četvrti Donji grad i Trešnjevka sjever, pokušalo ukinuti s obzirom na to da je u postupku donošenje nove odluke o radnom vremenu ugostitelja, no primjedbe im nisu prihvaćene.
Nemoguće kontrolirati
Nekoliko je građana, kao i vijeća četvrti, tražilo da se radno vrijeme barova ograniči do ponoći ili da se barem od ponoći zabrani posluživanje na terasama te da se posjetitelji povuku u objekte. Prema odluci, naime, svaki bar mora ishoditi rješenje da su provedene mjere za zaštitu od buke u noćnim uvjetima rada pa su građani tražili da se terase zatvaraju ranije jer na njima buku nije moguće kontrolirati. Zahtijevali su i da se za rad traži suglasnost sustanara u zgradi gdje se bar nalazi.
Za svaki bar vlasnik mora ishoditi rješenje da su provedene mjere za zaštitu od buke u noćnim satima
– Gotovo svakodnevno dobivano pritužbe i smatramo da se ovim pogoduje ugostiteljima te da su stanari koji ispod prozora imaju lokale građani drugog reda. O ovome bi se trebalo odlučivati na lokalnoj razini, a ne u Gradu – kazao je Ivan Butorac, predsjednik Vijeća četvrti Trešnjevka sjever.
Sve je primjedbe gradska uprava odbacila s argumentom da je tzv. “turistička zona” u širem centru uvedena još 2007. te proširena 2013. godine i da je dosad zaprimljen tek mali broj predstavki građana.
– Suglasnost stanara tražila se do 2006., kada su se za ugostiteljske objekte donosila pojedinačna rješenja o radnom vremenu. Kontrola buke u nadležnosti je inspekcijskog nadzora, a onim ugostiteljima koji u godini dana dobiju dvije pravomoćne odluke u prekršajnom postupku zbog buke radno vrijeme se može skratiti – kazali su iz Grada. Što se pak tiče ranijeg zatvaranja terase u odnosu na lokale istaknuli su da je to nemoguće kontrolirati pa se takva odluka neće ni donijeti.
Dulje i za OPG-ove
Osim “zacimentiranja” radnog vremena do dva sata u noći u širem centru grada, zastupnici u Skupštini će 18. veljače odlučivati o tome hoće li catering objekti moći raditi od 6 do 24 sata. Dulje će možda moći raditi i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju usluge smještaja. Oni će moći raditi 0-24 sata, a njihove kuhinje u sklopu objekata do ponoći.
Zlatko Puntijar, potpredsjednik Udruženja ugostitelja, kazao je da se Zagreb okrenuo turizmu i da se usluga mora povećavati, a ne smanjivati.
– Turisti dolaze i danju i noću, a mi, ako želimo biti jaka turistička destinacija, moramo imati zadovoljne goste kojima treba omogućiti da mogu nešto pojesti u bilo koje doba – kazao je Puntijar.
Tko se u zadnjih 70 godina nije navikao na buku u Zagrebu neka se slobodno vrati doma, na selo, sada je i tamo pretiho i isto nema posla, tako da ne postoji strah od žuljeva i znoja.