Jelačić plac

Opanci, mačevi i slastice na srednjovjekovnom sajmu

markov sajam
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
22.05.2014.
u 15:55

Markov sajam održava se već 14. godinu zaredom

Da je neki lutajući vitez danas zalutao na Trg bana Jelačića, vjerojatno bi se osjećao kao kod kuće. Izoštrio bi mač, napisao pismo uređeno kaligrafijom svojoj djevi, potkovao konja, kupio opanke majci i najeo se slastica iz djetinjstva. Ako bi mu ostalo vremena za zabavu, došetao bi do stupa srama i bacio dvije tri rajčice na okovanog kriminalca.

Zagrepčani se isto već osjećaju kao doma na Markovu sajmu. Kako i ne bi kada se prvi održao davne 1256. godine ispred istoimene crkve. U svom modernom izdanju ovaj se sajam srednjovjekovnih zanata održava po četrnaesti put zahvaljujući organizaciji Kraljeva ulice i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Naravno, među dvjesto obrtnika i izlagača iz Zagreba, Koprivnice i Slovenije ima i ovih modernijih s unikatnim nakitima, suhomesnatim proizvodima, štruklima, vinima i odjevnim predmetima. Poneki se nađe i s autohtonim kineskim proizvodima, no oni su ipak u manjini.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sajam će trajati do 25. svibnja, a posjetitelje će kroz šetnju prošlosti u tom periodu zabavljati razni izvođači glazbe minulih stoljeća.

Komentara 2

OP
opančar
13:13 28.05.2014.

hi, hi,

Avatar mladen valentić
mladen valentić
12:24 26.05.2014.

Pohvalno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije