Posljednjih godina batat je sve traženija roba na zagrebačkim tržnicama. A kako i neće kad je pun vitamina, željeza i kalcija, a za razliku od krumpira, sadrži manje šećera pa je idealan za dijabetičare. U posljednjih mjesec dana na Dolcu, batat je jeftiniji od krumpira.
Na pultu Mirjane Combaj Lach, OPG-ovke iz Kašine može se pronaći po super cijeni od 10 kuna za dvije kile. Njen batat raste na kemijski netretiranoj zemlji, kaže, pa je još i zdraviji. Batat, odnosno slatki krumpir, uči nas Mirjana, može se kuhati, peći, pržiti kao sjajna zamjena za pomfrit. Sjajan je u krem juhi, no njen su omiljeni recept- kremšnite od batata.
-Kada ih služim gostima, mnogi ni ne primijete da nisu 'prave', no puno su zdravije jer u njih ne idu ni brašno, ni jaja i stavlja se mnogo manje šećera. Kuhani batat propasirajte i pomiješajte ga s 15 dl mlijeka sa šećerom i vanili šećerom po želji. S praškom za puding promiješajte 5 dl mlijeka i dodajte u smjesu, dodajte želatinu te izmutite slatko vrhnje za šlag- kaže Mirjana te dodaje da cijeli internet možete pronaći na internetu.