Slatke sa sladoledom, čokoladom, keksima, šlagom, voćem i preljevima, a slane sa šunkom, sirom, mesom i šampinjonima. Samo su to neki od načina na koje se pripremaju palačinke u zagrebačkim palačinkarnicama. U nekoliko mjeseci otvorena su tri nova lokala, a svima je cilj biti što originalniji pri čemu konačan proizvod više nalikuje na vrhunsko restoransko jelo nego na palačinku.
– Ljudi često ne shvaćaju zašto doći k nama kada palačinku mogu pripremiti i kod kuće, no to su dva različita jela, jedna je naša porcija jedan obrok, slatki ili slani – objašnjava Ivan Milković koji je prvu palačinkarnicu Milky Whey otvorio prošle godine u Dubravi u manjem lokalu od 28 kvadrata, a sada je otvorio novi, puno veći od 75 kvadrata u Španskom, uređen autodijelovima. Također, nedavno su otvorene i palačinkarnica Nutty u Savskoj te Crunchy bar u Trnju.
Izazivaju znatiželju
– Nemamo gotove palačinke u ponudi, nego svatko sam slaže kombinacije, a mi mu sugeriramo okuse, pri čemu nam je cilj potaknuti goste da isprobaju i nešto što nije čokolada – govori Ivan Milković. U ponudi palačinkarnica Milky Whey 1 i 2 ima slatkih palačinki s običnim, čokoladnim i proteinskim tijestom te brojnim dodacima, a slane se mogu pohati, tostirati ili peći. Ipak, iako slane izazivaju znatiželju gostiju, i dalje su puno popularnije slatke, slažu se vlasnici palačinkarnica.
– U ponudi imamo palačinke koje imitiraju popularne čokoladice poput Twixa, Snickersa ili Marsa i one su najpopularnije, no gosti se polako ohrabruju i isprobavaju slane, poput slavonske s kulenom i slaninom – govore Kristina Kolar i Igor Berženji, koji su otvorili palačinkarnicu Crunchy bar. Komercijalistica po struci, kako kaže, oduvijek je bila glavna u društvu za pečenje palačinki pa je prije dvije godine počela peći palačinke na Jadranu.
– Pala mi je potom ideja zašto ne bismo i Zagrepčanima ponudili palačinke koje mogu zamijeniti i obrok u restoranu, a povoljnije su – govori Kristina Kolar. Ohrabriti se i pokrenuti vlastiti posao odlučio je mladi konobar Luka Vidak, vlasnik palačinkarnice Nutty.
Najvažnije dobro tijesto
– Dugo sam imao ideju u glavi i zaključio sam da se moram pokrenuti. Najteže je bilo naći prostor, a kasnije sve krene. Lokal sam uredio uz pomoć prijatelja, a u početak poslovanja uložio sam oko 4000 eura – rekao je 20-godišnjak koji kaže da je za dobru palačinku najvažnije dobro tijesto. Ostalo gosti biraju prema vlastitom ukusu te se svaki dodatak posebno naplaćuje, a s obzirom na ponudu zagrebačkih palačinkarnica, gosti mogu biti kreativni koliko god žele.
ja volim palačinke s čokoladom.