usporedio s drugim gradovima

Petek: Zagreb nije ugradio ni jedan podzemni spremnik, očito će se problem morati riješiti na izborima

Zagreb: Konferencija Renata Peteka o poskupljenju vrti?a
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
15.05.2023.
u 16:28

Osvrnuo se Petek i na prostor izvan centra ocijevniši bokseve rješenjem koje nagrđuje grad, zauzima parkirališna mjesta i građani ih moraju platiti sami, što, ističe nije u redu je infrastrukturu po zakonu mora osigurati pružatelj usluge.

Uvođenjem novog modela za otpad u metropoli, najviše promjena dočekalo je stanovnike centra grada koji su ostali bez nekoliko tisuća kanti za smeće koje više ne smiju biti na javnim površinama, već građani trebaju ili spremiti kante ili ostavljati plave ZG vrećice navečer na javnim površinama.

Sve ovo, dio je plana predstavljenog još u rujnu prošle godine, a koji se provodi od 1. listopada. Ideja je da ovakav model bude prijelazni model dok se u gradskom centru ne ugradi 150 podzemnih spremnika. No, osam mjeseci kasnije od podzemnih spremnika ni P ili možda samo P jer jedan donirani podzemni spremnik ugrađen je u Masarykovoj lani u listopadu.

U međuvremenu su zapinjali natječaji, a gradski zastupnik Renato Petek u objavi na Facebooku tvrdi:  Svi gradovi napreduju s infrastrukturom za otpad, osim Zagreba!

- Tijekom ovog mandata, Split je već postavio 350, u 4 godine će postaviti oko 800 polupodzemnih spremnika, Varaždin ima postavljenih 100 od planiranih 475 spremnika, a Zagreb ih je postavio ravno nula (0), a možda će do kraja mandata imati 150 podzemnih spremnika. Ostali navedeni gradovi u tablici već su završili s postavljanjem spremnika na svom području - napisao je Petek te priložio tablicu koju možete pogledati u nastavku.

- Osim toga, jedino u Zagrebu dio infrastrukture (kavezi/boksevi) sebi moraju platiti građani! Toga nema nigdje! U tablici objavljujem rezultate postavljanja moderne komunalne infrastrukture po gradovima zadnjih godina te cijene istih. Zagreb očigledno kasni, izabrano rješenje je najlošije, nqjskuplje i najsporije, ali osim nesposobnosti i brzine nemamo ni ambiciozan plan kako sustavno i moderno zamijeniti kante modernim spremnicima. Ako sve to mogu odraditi manji i siromašniji gradovi od od nas…- navodi skupštinski zastupnik.

U Zagrebu su polupodzemni spremnici zabranjeni, dodaje Petek.

- Prvo sam pomislio da se greškom i propustom u skupštinskoj Odluci navodi mogućnost postavljanja samo najskupljih, podzemnih sustava. No sad je jasno da se radi o namjeri! Gradonačelnik želi samo najskuplje, najkompliciranije i manje ekološke sustave za naš Zagreb. Uskoro će završiti kontroverzni natječaj za nabavku 150 podzemnih spremnika za centar Grada. Kažu upućeni da je magična riječ za taj natječaj ‘Sotkon' - nastavlja.

22.09.2022., Zagreb - U Masarykovoj ulici postavljeni su podzemni spremnici za otpad. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Osvrnuo se i na prostor izvan centra ocijevniši bokseve rješenjem koje nagrđuje grad, zauzima parkirališna mjesta i građani ih moraju platiti sami, što, ističe nije u redu je infrastrukturu po zakonu mora osigurati pružatelj usluge.

- Tako je Tomašević učinio Zagreb jedinim gradom u Hrvatskoj u kojem je zabranjeno postavljati jeftinije i ekonomičnije polupodzemne spremnike za otpad! Tomašević voli betonirati stope po zelenim površinama za kaveze, a u zemlji betonske komore za podzemne spremnike. Očito je da će se problem nesposobnosti gradskih vlasti morati riješiti na izborima, kad se moć odlučivanja vrati građanima - zaključuje Petek.

>> VIDEO: Počinje se rušiti stara zgrada Zagrebačke banke u Paromlinskoj

Komentara 4

ZJ
Zjako
00:42 16.05.2023.

Pusti ga, nije svoj , vidiš da je sendvičar. Trpa Tomeka u zvijezde, a možda je i zaljubljen. Možda i klupe penzlaju skupa...

DU
Deleted user
22:50 15.05.2023.

Ovaj tip nema pojma u kojoj je stranki. Zagrepcani ga nisu birali da zastupa velikogb. Radi protiv stranke i koalicije i trebao bi se maknuti. NJega sigurno nebumo vise birali. Moze ga biti sram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije