POVRAT POREZA

Povrat poreza čeka još 20 posto Zagrepčana

04.10.2003.
u 00:00

Oni koji imaju pravo na povrat poreza dobit će svoj novac do kraja godine - kažu u Poreznoj upravi

Oko 20 posto Zagrepčana koji imaju pravo na povrat preplačenog poreza na dohodak još uvijek čekaju. Zagrebački područni ured Porezne uprave dosada je obradio nešto više od 170 tisuća poreznih prijava ili oko 80 posto kazao je pročelnik tog ureda Marko Buljan.

Gotovo 140 tisuća Zagrepčana ostvarilo je pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od 193 milijuna kuna. Koliko je "sretnika" novac dobilo na svoje žiro ili tekuće račune, u Poreznoj upravi ne znaju jer takvu evidenciju nemaju.

S druge strane, kod 20 tisuća poreznih obveznika utvrđena je razlika za uplatu poreza. Oni ukupno duguju nešto manje od 87 milijuna kuna. Koliko je dužnika podmirilo svoju obvezu prema državi zagrebački poreznici ne znaju jer takva se evidencija ne bilježi.

Za 2002. godinu poreznici su zaprimili rekordan broj poreznih kartica, neštio više od 205 tisuća, što je za 25 posto više nego za godinu ranije.

Obradu poreznih kartica dodatno usporava izravna isplata preko žiro i tekućih računa. U Poreznoj upravi pribjegli su toj praksi kako bi građane oslobodili plačanja provizije prilikom preuzimanja novca.

- Taj postupak višestruko usporava i komplicira posao, jer kada se jednom dobije obrađena godišnja porezna prijava, ponovno se provjerava postoji li kakav dug oprema državi - kazao je Marko Buljan.

Ako se dug utvrdi, iznos preplaćenog poreza se umanjuje za iznos duga. Tek tada ispisuju se nalozi za povrat koji se upućuje FINI. Tek tada Financijska agencija vrši isplate prema poreznim obveznicima.

Obrada neobrađenih poreznih prijava je u tijeku, a povrat poreza porezni obveznici moći će ostvariti najkasnije do kraja godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije