Arty zagreb

Preporuka za turiste – obiđite Hrelić, Booksu, SC...

23.04.2015., Zagreb - Povodom Noci knjige u Booksi prodavale su se knjige po akcijskoj cijeni od 10 kuna. Mnostvo ljudi ikoristilo je ovu pogodnost.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
09.07.2015.
u 09:30

Umjetnici i dizajneri aplikacijom Zagreb Be There otkrivaju turistima svoj omiljeni djelić Zagreba

Zagrebački umjetnici i dizajneri kao turistički vodiči.

Tom su se idejom poveli Bruketa&Žinić i agencija Brlog kada su zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba osmišljavali novu rutu kojom su osvježili mobilnu aplikaciju Zagreb Be There. Okupili su, među ostalima, redatelja Dalibora Matanića, slikara Zlatana Vehabovića, glazbenicu Idu Prester, street-art umjetnicu OKO, i pitali ih koja su im omiljena mjesta u gradu koja bi preporučili turistima. Morala su biti skrivenija, koja predstavljaju Zagreb na drugačiji način.

Unaprijedili stare rute

Nazvali su je Arty Zagreb, a turisti mogu obići željeznički prijelaz na Trešnjevci na kojemu je Matanić snimao film "Fine mrtve djevojke", dok je slikar Zlatan Vehabović istaknuo kompleks sadržaja Studentskog centra. Street-art umjetnica OKO turiste je uputila u obližnji "Krivi put", popularni bar na Savskoj cesti. One koji na put ne idu bez knjige, Ida Prester uputila je u književni klub Booksu. Dobra mjesta za kupnju, Croatian Design Superstore i Ulični ormar, preporučile su dizajnerica Ira Payer i modna dizajnerica Tamara Ivić. Glumica Hrvojka Begović označila je Preradovićevu ulicu, a CFSN DJ kolektiv otkriva turistima vrtni bar "Swanky Monkey". Uz tu, osmislili su i drugu novu rutu za mlade backpackere po Novom Zagrebu

– Među zanimljivostima rute New Zagreb uvršteni su Muzej suvremene umjetnosti, Mamutica, Hrelić, muzej ulične umjetnosti u Sigetu, jezero Bundek, šetnica uz Savu i slično – kažu u TZ-u grada Zagreba. Preostale rute su osvježili, pa su u već postojeću Indie Zagreb dodane galerija Greta, mural vodopada u Petrinjskoj, stara Badelova tvornica i ljekarna "K crnom orlu". U rutu Hidden Zagreb dodani su Botanički vrt, Dom HDLU, secesijska kuća Kallina te muzej gljiva. Umjetnički paviljon, Hrvatsko narodno kazalište i park Maksimir dodani su u rutu Classic Zagreb.

Otključavaju nagrade

Aplikacija nudi osam mogućih ruta, a nedavno je u Parizu dobila nagradu za najbolju turističku mobilnu aplikaciju u Europi. Nakon što odaberu rutu turisti obilaze lokacije i prijavljuju se na njih, a u obilasku im pomaže karta. Kada se turisti prijave, na većini lokacija iz rute otključavaju jednu od nagrada, poput popusta na ulaznice. Do sada je aplikaciju preuzelo više od 10.000 korisnika, a može se "skinuti" sa stranice betherezagreb.com ili putem QR koda na lecima na turističkim točkama u gradu.

Komentara 1

CP
Cviet Prigorja
10:16 09.07.2015.

He,he Nekada se to zvalo "putevima revolucije" ili "putevima AVNOJ -a. Zakaj nebi turisti nosili i štafetu. Možda ih uzbudi falusoidni oblik....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije