HOK

Pristup europskom tržištu prilika, a ne prijetnja

eu parlament
arhiva vl
16.11.2010.
u 17:06

Iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda Hrvatska će kao članica EU moći koristiti mnogo novca namijenjena razvoju. Riječ je o 3,5 milijardi eura za 2012. i 2013. godinu.

Mnoga poduzeća pristup europskom tržištu smatraju prijetnjom, no to je više prilika nego prijetnja. To su dokazala mala i srednja poduzeća iz novih članica EU, koja su se suočila s izazovima i pokazala se vrlo uspješnima u korištenju pristupnih fondova - kazao je Richard Masa, voditelj Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u RH, na današnjoj konferenciji o pripremi i korištenju strukturnih fondova, održanoj u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Strukturnim fondovima financiraju se razvojni projekti koji doprinose smanjivanju razlika između razvijenijih i manje razvijenih dijelova Europske unije, kao i promicanju ukupne konkurentnosti europskog društva i gospodarstva. Iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda Hrvatska će kao članica EU moći koristiti mnogo novca namijenjena razvoju. Riječ je o 3,5 milijardi eura za 2012. i 2013. godinu.

Dragutin Ranogajec, predsjednik Odbora za europske integracije HOK-a, naglasio je da će, s obzirom na dosadašnja iskustva s korištenjem pretpristupnih fondova, u nadolazećim grant shemama biti ključna pravodobna informiranost obrtnika i adekvatna potpora državnih institucija.

- Priprema i provedba projekata vrlo je ozbiljna i zahtjevna stvar, a sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova moći će se dobiti samo kao refundacija već uloženih sredstava u projekt. Stoga uspjeh ovisi o više institucija, o nositeljima projekata i korisnicima - naglasila je Nataša Mikuš-Žigman iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU.

Tomislav Kovačević, predsjednik uprave HAMAG-a kazao je pak da je odgovornost na svima, a obrtnicima i poduzetnicima savjetovao da iskoriste svaku priliku za informiranje o fondovima i poboljšanje uvjeta poslovanja svojih tvrtki. Na konferenciji su obrađena tri operativna programa, iz kojih će se moći povlačiti sredstva – regionalna konkurentnost, promet i zaštita okoliša.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
20:37 16.11.2010.

\"Pristup europskom tržištu prilika, a ne prijetnja\" ............ . Veću idiotsku retoriku nisam čuo ni u doba komunista kad su trubili o komunizmu. Prilika za koga? ........... za nas ili za njih?, ....... što čemo to izvoziti njima kad višee nemamo proizvodnju zahvaljujući njihovim direktivama (diktatima) .. još nam brodogradnju žele uništiti. Uništili su nam cijelu industriju proizvodnje alatnih strojeva, kemijsku industriju ..... banke oteli, preuzeli cijeli telekomunikacijski sektor, čak i poljoprivrednu nam bacili na koljena ....... uvalili nam dugove, sve što se prodaje u hrvatskoj je izvana .... kome je to prilika ?????????????????? ..................... nama NIJE !!!!!!!!!!!!!!!!! . Ovu su priče za naivčine i slijepce ...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije