Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PREDIZBORNU SUBOTU

Sjećate li se kako je Markov trg izgledao bez ograde? Gornjograđani ju žele maknuti, a pripremaju i skup

Zagreb: Godinu dana je prošlo od pucnjave na Markovom trgu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
08.04.2024.
u 16:49

Voditeljica i organizatorica okupljanja priča nam da je dobila i informaciju kako bi ograda na Markovu trgu trebala ostati i za vrijeme radova na Saboru, a razlog su skele i građevinski pothvati koji predstavljaju opasnost

Prije 1257 dana, oko 8 sati, Markovim su se trgom prolomili zvukovi pucnjeva koje je ispalio 22-godišnjak. Iz automatskog je oružja ispalio više hitaca u smjeru trojice policajaca pa jednog, 31-godišnjeg, teško ranio, a onda svojim pucnjevima oštetio fasadu okolnih zgrada. Srce Gornjeg grada ogradili su, tada, metalnim ogradama i zatvorili ga za građane, a nakon više od tri godine, metalne barikade i dalje su tamo.

Gornjograđani su nezadovoljni, a to će i pokazati u predizbornu subotu, u 11 sati, kada pripremaju mirno apolitičko okupljanje pod nazivom "Za slobodan prolaz preko Markovog trga kao nekada!", otkriva nam Jelena Ivana Oprešnik Bikich, voditeljica i organizatorica okupljanja. Mogu doći svi, dodaje, a pozvani su i članovi političkih stranaka, kao i vladajuće, da se pridruže u ulozi građana – bez političkih poruka i govora. Taj skup organizatorica je okarakterizirala "nezadovoljnim okupljanjem građana" koji žele skrenuti pozornost na ogradu.

– Na fotografijama ćemo pokazati i kako je Markov trg izgledao kroz povijest, u raznim republikama i diktaturama. Stanari su onuda uvijek mogli proći, a bili smo i reketirani. Dakle, pala je bomba, a Trg je bio i dalje bio slobodan – priča Jelena Ivana Oprešnik Bikich.

VEZANI ČLANCI:

 

Prije par godina, napominje ona, provodila se i peticija da se ograda iz srca Gornjeg grada makne, a i GONG je nedavno na to skrenuo pozornost. Želje se nisu ostvarile, ograda je i dalje na istom mjestu gdje je i bila, a objašnjenje stoji u jednoj rečenici: "Trg se štiti jer se tamo nalaze štićene osobe", kaže nam organizatorica okupljanja.

– I to je u redu, no u 21. stoljeću sigurno postoje drukčiji načini zaštite, pogotovo u današnje vrijeme kada su na raspolaganju dronovi, razno biokemijsko oružje... Tu zapravo govorimo o metalnoj ogradi koja štiti parkirna mjesta osoba koje se tamo parkiraju – napominje voditeljica i organizatorica okupljanja. 

Svi oni koji posjete Zagreb, ne mogu, a da ne posjete Markov trg, ističe Jelena Ivana Oprešnik Bikich, no prvo što vide je – ograda. Turisti koji stignu u glavni hrvatski grad znaju ispitivati mještane zašto je ograda tamo, no kako kaže organizatorica okupljanja, ne postoji više objašnjenje koje im mogu pružiti, osim da ograda, jednostavno, odvaja Sabor i Vladu od građana. Gornjograđani ju, naime, žele maknuti. 

Foto: Facebook/Stari Zagreb

Do jedine trgovine koju imaju na Gornjem gradu moraju ići okolnim putevima, umjesto preko Markovog trga. Osim toga, kada idu na misu u Crkvu svetog Marka, kako kaže Oprešnik Bikich, ovise o nečijoj dobroj volji hoće li ih pustiti, a misli da toga, dodaje, "nema ni u jednoj župi u Hrvatskoj". Priča nam da je dobila i informaciju kako bi ograda tamo trebala ostati i za vrijeme radova na Saboru, a razlog su skele i građevinski pothvati koji predstavljaju opasnost. 

– Odgovorila sam im da je, onda, cijeli Gornji grad jedna velika opasnost jer su skele svugdje, a svejedno možemo prolaziti. Cilj je, naime, napraviti bilo kakav prolaz preko Markova trga – ističe Oprešnik Bikich. 

Mještani žele aktualizirati temu ograde na Markovom trgu na koju, dodaje ona, "pada prašina", a očekuju, barem, razgovor. Okupljanje će se održati u subotu, 13. travnja, na Trgu svetog Marka, a započet će u 11 sati. Trajat će do 11.55, simbolično, jer je, uistinu, "pet do 12", odnosno krajnje vrijeme, da se nešto učini po pitanju metalnih barikada u srcu Gornjeg grada, zaključuje Jelena Ivana Oprešnik Bikich.

VIDEO: Zagreb dobiva novo središte. Ovako će izgledati Paromlin: Terasa s najboljim pogledom, velike dvorane, knjižnica...

 

Ključne riječi

Komentara 5

KU
kublajkhan
10:29 09.04.2024.

Urša ju želi maknuti? Dost je bilo možemovaca

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
17:03 08.04.2024.

Treba odmah organizirati kontra skup jer ta nas ograda sve štiti od terorizma

PE
Pendrek57
12:30 09.04.2024.

Bome nebi vi u vasoj yugovini demonstrirali, jer ste znali da vam slijedi Djordjiceva i vaspitno odgojna palica. To pogotovo vrijedi za ove poput trade marka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije