SPOR Zbog neplaćanja režija POU-u studenti naišli na zaključana vrata

Stopirana nastava Hrvatskim studijima

pou-txt.jpg
import
19.03.2007.
u 20:21

Oko dvije tisuće studenata Hrvatskih studija jučer nije moglo na nastavu.

Zatvorena vrata
Svi oni, kao i djelatnici još desetak instituta i tvrtki koji se koriste zgradom Pučkog otvorenog učilišta (POU) u Zagrebu naišli su na zatvorena vrata. Odluku da ih se ne pusti u zgradu donijela je uprava POU-a jer, tvrde, godinama ne plaćaju režije. Zbog toga je POU u 2006. godini odbio platiti račune za grijanje, koje je prije 20 dana, zbog duga od čak 628 tisuća kuna, isključeno, a isto bi se uskoro moglo dogoditi i sa strujom i vodom.

 Samo od Hrvatskih studija i tri instituta POU dobije dva milijuna kuna godišnje od najamnine. U ugovoru koji smo s njima sklopili stoji da su nam dužni za taj novac osigurati rasvjetu, grijanje i čišćenje prostorija. Gdje je naš novac?  pita se voditelj Hrvatskih studija Marko Pranjić.

Smjena ravnatelja
Zbog nastale situacije traži smjenu ravnatelja POU-a Zorana Vlašića, pomoć ministra Primorca te povrat novca.
Zamjenik ravnatelja POU-a Igor Njegovan pak tvrdi da nijedan sklopljeni ugovori ne vrijedi te da su se Hrvatski studiji i instituti udružili protiv POU-a jer im odgovara ne plaćati režije. No Njegovan isto tako nije odgovorio zašto, ako ugovori ne vrijede, od tih istitucija uzima novac za najamninu.


Inspekcija

– Tražit ću odgovornost “zaslužnih” jer se nitko u Hrvatskoj neće igrati s autonomijom sveučilišta i s Hrvatskim studijima – najavio je jučer ministar Primorac ogorčen što su studente na Pučkom učilištu jučer ujutro dočekala zatvorena vrata. Dodao je da će se imenom i prezimenom utvrditi tko je za to odgovoran te da je na teren izišla inspekcija. (I. K.)


Vlasnički spor

Osim što očekuje da u plaćanju režija sudjeluju svi korisnici zgrade, POU traži i da polovicu od ukupnog iznosa svih režija plaća Centar za kulturu i obrazovanje (CKO) koji koristi sedam posto prostora u Vukovarskoj. Učilište se pritom poziva na prvostupanjsku presudu iz 2002., sada poništenu, po kojoj je vlasnik polovice zgrade CKO.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije