dobar biznis

Svi su ludi za pitama koje stižu iz Gajnica

Piterija u Gajnicama
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
10.02.2019.
u 22:50

Sanela Spajić u "Medinim snovima" peče bureke, zeljanice, krumpiruše, sirnice...

Još je kao djevojčica pekla pite za cijelo susjedstvo. Sve tajne vještine naučila je od mame i bake pa bi ih mogla raditi i zatvorenih očiju, šali se Sanela Spajić, rodom iz Zavidovića u BiH, u čijim delicijama sada mogu uživati i Zagrepčani. Prije pet godina sa suprugom Draganom, kćeri Maricom i sinom Marinom doselila se u Gajnice, a nedavno je ondje pokrenula svoj posao. U piteriji “Medini snovi”, koju na mreži znaju i kao “West Side Pite”, priprema autohtone bosanske bureke.

Sve ručno i s mnogo pažnje

– Godinama prijateljima pečem pite za sve prigode, a jednu večer došli smo na ideju da pokušam raditi za sebe – objašnjava Sanela. Piteriju iz koje se njezine delicije zasad mogu samo naručiti nazvala je po nadimku koji joj je nadjenuo suprug, a on joj je, ističe, i velika potpora.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Ljudima po kvartu stalno govori da njegova žena peče najbolji burek i da ga moraju probati – govori kroz smijeh. Prije nego što je započela svoj biznis radila je sve i svašta, a jedno vrijeme i konobarila u restoranu “Gladuš” u Gajnicama, u čijoj kuhinjici sada nastaju njezine pite. – Vlasnik restorana Darko Novosel velika mi je podrška i prijatelj, a kada sam mu rekla što planiram, ustupio mi je kuhinju koja je nekoć bila pizzerija – ističe Sanela.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

U ponudi ima svinjski, juneći, pileći, ali i miješani burek od krumpira i mesa, zeljanicu i krumpirušu. – Burek od sira nemam jer to ne postoji, ali pravim sirnicu – smije se. Za sladokusce tu je jabukovača, a uskoro i pita od šljiva. Sve radi u verzijama za dvije, četiri i šest osoba, a cijene se, ovisno o vrsti, kreću od 60 do 115 kuna za protvan. Najvažnija joj je kaže, kvaliteta, a sve radi ručno i s mnogo pažnje.

– Svako jutro odem po svježe meso i onda se bacam na posao. Sjeckam krumpir, luk, pripremam tijesto... – nabraja Sanela. Sve što ostane, dodaje, nikada ne koristi drugi dan, već podijeli onima koji si ne mogu priuštiti. U kuhinji joj pomaže Merima Čamdžić, koja je zanat također ispekla radeći pite u BiH, a maminim je stopama krenula i jedanaestogodišnja kći Marica pa već sama majstorski razvlači tijesto. Za dostave često uskoči i suprug, a kada god može, pite na kućni prag vozi sama. Reakcije su, kaže, odlične.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Probali su i “navukli” se

– Najčešće dostavljamo tvrtkama za gablece. Čim sam počela posao, isprintala sam letke, ispekla bureke, išla od firme do firme i nudila im da probaju. I, eto, svidjelo im se – govori Sanela. Česte su narudžbe i za razne proslave, a neki su se i “navukli” pa tako svaki dan točno u podne jedan gospodin u Vrapču u kafić uz kavicu naruči i burek.

U planu joj je i otvaranje male trgovine. Nije joj, kaže, do luksuza, dovoljno je da ima za sebe i obitelj. – Moji se šale da sam tijesto razvlačila još u maminu trbuhu, a najveća mi je nagrada kada ljudi kažu da je moj burek najbolji koji su probali – zaključuje Sanela Spajić.

Pogledajte video: Nelsonov lanac na restauraciji

Ključne riječi

Komentara 43

PR
pritiskovic
07:21 11.02.2019.

Nekad smo se hvalili industrijom, mostovima, lokomotivama, cementarama, vagonima, motorima, bijelom tehnikom ....danas burecima i kulinom.

MO
Mostar1
00:55 11.02.2019.

Ovakve clanke se ne preporucuju citati na gladan stomak

ST
stefj
23:09 10.02.2019.

Svaka čast za hrabrost pokretanja posla u Hrvatskoj. Želim joj puno uspjeha, jer ako joj posao zapne, postat će vrlo brzo jedna od blokiranih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije