Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anto magzan

Tko se sve našao ispred objektiva 'kroničara zagrebačkih ulica' doznajte u knjižnici u Preradovićevoj

Foto: Sanjin Kaštelan
1/5
01.07.2024.
u 09:00

Fotoreporterski poziv često ga je vodio daleko od njegovih uobičajenih umjetničkih motiva i prepoznatljivih crno-bijelih ciklusa izraženih kontrasta. Od politike, aktivizma, svjetskih i domaćih zvijezda; pa sve do sjaja i bijede street fotografije

Koja je sve, među ostalim, poznata lica svojim objektivom tijekom godina uhvatio popularni fotograf Anto Magzan, doznajte u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj gdje se večeras u 19 sati otvara izložba njegovih fotografija "Na zadataku". Rihanna, Massimo Savić i Tomislav Tomašević samo su neki od njih, a iako su sve one nastale "na dužnosti", piše Ana Hadžić, gledajući izbor fotografija Ante Magzana jasno je da je fotograf svoje „zadatke“ obavljao sa strašću i kreativnošću, a ne po dužnosti. Fotoreporterski poziv često ga je vodio daleko od njegovih uobičajenih umjetničkih motiva i prepoznatljivih crno-bijelih ciklusa izraženih kontrasta. Od politike, aktivizma, svjetskih i domaćih zvijezda; pa sve do sjaja i bijede street fotografije, Magzan je već dva desetljeća kroničar zagrebačkih ulica.

– Iako su izložene fotografije vitalne i pune kolorita, u čemu je vidljiv utjecaj dugogodišnjeg iskustva rada u novinama, primjetni su česti bljeskovi umjetničke kreativnosti koje Magzan koristi kako bi ovim svakodnevnim „zadacima“ podario dodatnu dimenziju. Radi se o skladnom spoju novinske i umjetničke fotografije. Vidjet ćemo tako portrete umjetnika u dvostrukoj ekspoziciji, energične glazbenike, ljubavnu i političku strast. Jedino što je zajedničko na svim fotografijama jest da se na njima nalaze ljudi. Evidentna je Magzanova ljubav prema ljudskim fizionomijama, što je i sam više puta potvrdio: „U ljudima vidim neiscrpan motiv koji uvijek daje nešto novo. Smatram da ne postoji kompleksniji prizor od ljudskog lica. Na njemu je ponekad vidljiv cijeli život, a ponekad je toliko obilježeno onim što se događa oko njega da se kroz lice zrcali više nego na ijednom drugom motivu" – stoji u opisu izložbe. 

VEZANI ČLANCI: 

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. živi i radi u Zagrebu. Profesionalni put započinje u Večernjem listu, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell. Od 2017. djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji. Do sada je izlagao na jedanaest samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi. Član je HND-a, HZSU-a, ULUPUH-a i DZNAP-a. Predsjednik Nadzornog odbora ULUPUH – a od 2017. do 2022. godine.

Do danas je izlagao na čak 11 samostalnih izložbi među kojima je i "Lepoglavska čipka" predstavljena lani u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, „Zlatne godine, sportaši nekad i sad“ u Galeriji Modulor, „Kroz ušicu igle“ koja se mogla razgledati u Kulturno informativnom centru te „Barcelona Light&Shade“ predstavljena u Galeriji ULUPUH, a izložba "Na zadatku" prije dvije se godine mogla razgledati i u svetozelinskoj Galeriji Kraluš. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije