GRIJANJE

Toplane traže poskupljenje

27.11.2001.
u 00:00

* Zahtjeve za poskupljenjem grijanja HEP pravda milijunskim gubicima nastalim neusklađivanjem cijena s poskupljenjem pogonskih goriva

Koliko će točno grijanje iz toplana poskupjeti znat će se idućeg tjedna. U HEP-u užurbano pripremaju sve podatke o poslovanju tvrtke, koji će biti gotovi u četvrtak ili petak, jer je Gradsko poglavarstvo njihov službeni zahtjev za 14,5-postotnim poskupljenjem od 14. studenoga vratilo na doradu.

Ako bi gradske vlasti dopustile traženo poskupljenje, građani bi račune za grijanje plaćali skoro za trećinu više u odnosu na lani. Podsjetimo, HEP je u kolovozu tražio poskupljenje grijanja za 25 posto, a Poglavarstvo je odobrilo 12,5-postotno poskupljenje.

Prosječne bi, pak, cijene grijanja preko Toplane sa 3,54 kune po četvornome metru skočile na 4,05 kuna. Tako bi prosječni mjesečni račun za grijanje stana od 60 "kvadrata" sa 212,4 kune iznosio 243 kune.

Direktor HEP-ova Sektora za toplinarstvo Branimir Poljak ima pravdanje za povećanje cijena.

- Cijena grijanja prije kolovoza nije se mijenjala od 1993. godine, a cijene goriva su rasle. Rezultat toga je da smo prošle godine poslovanje zaključili s gubitkom od 56 milijuna kuna, a ovogodišnje je već u manjku za oko 52 milijuna - kazao je B. Poljak. Dodaje da najnovije ovogodišnje poskupljenje od 14,5 posto ne bi puno pomoglo u poslovanju HEP-a.

- Kada bi Poglavarstvo odobrilo poskupljenje cijena grijanja od 14, 5 posto, mi bismo tek u idućoj godini poslovali s pozitivnom nulom - objasnio je B. Poljak. Uvjeren je da HEP-ov zahtjev mora doći pred glasovanje u Skupštinu u zakonskome roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Koliko će to poskupljenje izazvati revolt građana? B. Poljak je kazao da razumije teškoće u društvu, ali da socijalne probleme, kao i svugdje u svijetu, rješavaju druge institucije.

Osim toga, dodao je direktor HEP-ova Sektora za toplinarstvo, i Vlada je odlučila da sva javna poduzeća moraju od 1. siječnja 2002. godine poslovati samostalno. (I. Z.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije