21.10.2014. u 13:44

Već sada je posve jasno da se u Zagrebu u idućem razdoblju, osim uobičajenih operativnih poslova, neće zbivati ništa

Istina je – kako je to lakonski ustvrdio šef gradskog parlamenta Darinko Kosor – da će zagrebački tramvaji i dalje voziti, no u trenutku u kojem su u istražnom pritvoru gradonačelnik, šef njegova ureda, više čelnika gradskih upravnih odjela, predsjednik i član uprave gradskog komunalnog megapoduzeća i još desetak visokih dužnosnika te direktora javnih tvrtki, tvrditi da će sve u Zagrebu i dalje funkcionirati kao i prije, može samo netko tko je izgubio veze s realnošću. Velika policijska akcija Agram – bez obzira na to koje će biti njezine konačne pravosudne konzekvencije – dovela je Zagreb u stanje paralize i neizvjesnosti.

Već sada je posve jasno da se u Zagrebu u idućem razdoblju, osim uobičajenih operativnih poslova, neće odvijati ništa, bar što se tiče velikih razvojnih projekata koje je Bandić planirao i najavljivao. Dapače, u 14 godina Bandićeve vladavine u Zagrebu je stvoren specifičan sustav upravljanja utemeljen na strogoj hijerarhiji i koncentraciji moći odlučivanja u rukama gradonačelnika i samo nekoliko ljudi od njegova povjerenja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Kako takav centralizirani sustav funkcionira u okolnostima podjele vlasti, bilo je vidljivo u razdoblju od 2009. do 2013. kada su SDP-ovi pokušaji da bude Bandićev korektivni faktor grad doveli u stadij teške disfunkcionalnosti. Utoliko, Zagreb – ovako kako je danas ustrojen – tek mora naučiti funkcionirati bez Bandića, a to “odvikavanje” bit će dugo i teško. Iako u pritvoru, Bandić i dalje drži znatnu političku snagu i sigurno neće predati upravljanje gradom bez borbe. Gradu prijeti dug stadij paralize, a s obzirom na to da se u Zagrebu generira otprilike trećina hrvatskog bruto nacionalnog proizvoda, tom se scenariju nitko u Hrvatskoj ne bi trebao veseliti.

Cijeli slučaj pratite na specijalu Uhićen Milan Bandić

>> Bandić je ovo i očekivao, bio je pripremljen

>> 'Želim vjerovati - dok sudski proces ne pokaže suprotno - da je zagrebački gradonačelnik nevin'

Komentara 13

Avatar Azriel
Azriel
14:51 21.10.2014.

ovu izjavu Darinka Kosora treba gledati kao predstojeću trgovinu za parlamentarne izbore, i njegovu kaliciju sa HDZom. Briga njih i za grad i građane. I to je cijela istina

Avatar liquidsky
liquidsky
14:58 21.10.2014.

Koje bedastoće. Pa najbolje da će Zagreb prestati funkcionirati bez par mutnih likova. Kaj sad, ne bi trebali znat doć na posel il si rit obrisat bez Bandića i ekipe? Koja je ovo debilana.

DU
Deleted user
19:07 21.10.2014.

Stvarno ovi neki novinari pišu bedastoće , a zašto nebi sve funkcioniralo ako fali nekoliko ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije