POČINJE VEČERAS

Tuškanac u gostima donosi ciklus posvećen izazovima odrastanja: Otvara ga film s legendarnim Jamesom Deanom

Foto: Tuškanac u gostima
1/11
12.09.2024.
u 16:30

Od večeras u kinu Forum gledat će se "Buntovnik bez razloga", "Ostani uz mene", "10 razloga zašto te mrzim", "Klub ranoranilaca", "Tilva Roš" ...

Program "Tuškanac u gostima" posvećen je mladenačkim boljkama, stoga u okviru ciklusa "Film odrastanja" donosi naslove koji se bave adolescentskim previranjima i pitanjima identiteta, nepromišljenim avanturizmom, ali i turbulentnim prijateljskim, obiteljskim te ljubavnim odnosima. Večeras od 21 sat u kinu Forum ciklus otvara melodrama zapamćena po ulozi Jamesa Deana "Buntovnik bez razloga" iz 1955., čija radnja prati neprilagođenog mladića kojeg će neukrotiva buntovnost zamalo koštati života.

Uz odsustvo stereotipnih motiva opijanja, tučnjave i stjecanja seksualnog iskustva, Hughesova komedija "Klub ranoranilaca" (1985) istražuje što mladi uistinu jesu van supkulturnih etiketa, dok omiljeni "Ostani uz mene" (1986) prati kako prijateljska podrška utječe na ispunjavanje opasnih i naizgled bizarnih snova. Film je nastao prema noveli Leš Stephena Kinga, a u glavnim su ulogama sjajni Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman i Jerry O'Connell.

VEZANI ČLANCI: 

Linklaterova komedija "Munjeni i zbunjeni" (1993) vraća u bezbrižne dane srednjoškolske mature 70-ih godina, a pamti se po soundtracku s pjesmama Alicea Coopera, ZZ Topa, Runawaysa, Deep Purplea, Black Sabbatha i Kissa te ekscentričnim nastupima Matthewa McConaugheyja, Bena Afflecka, Jasona Londona, Parker Posey i drugih ikona pop kulture.

Na rasporedu su i dirljiva drama Kena Loacha "Kes" (1969) o odbačenom dječaku koji utjehu pronalazi u nekonvencionalnom prijateljstvu, modernizirana adaptacija Shakespeareova komada "Ukroćena goropadnica" i tinejdžerski hit 90-ih "10 razlog zašto te mrzim" (1999) te oštra teen komedija koja razotkriva dinamiku popularnosti, manipulacije i rivalstva u srednjoj školi "Opasne djevojke" (2004).

VEZANI ČLANCI: 

Ciklus donosi i angažiranu dramu "Tilva Roš" (2010) koja posredstvom skejtbordinga prati dvojicu tinejdžera u Boru te njihov osjećaj pobune i potrage za smislom u tranzicijskoj Srbiji. Slijede ju provokativna drama "Klip" (2012) o sirovoj seksualnosti, nasilju i dezorijentiranost jedne izgubljene generacije te intenzivna drama o nuspojavama roditeljske strogoće i nerealnih očekivanja "Valovi" (2019).

Film odrastanja zaključit će gay romansa "Of an Age" (2022) Gorana Stolevskog, jednog od ključnih imena queer tendencija u balkanskim kinematografijama čija drama propituje emotivnu složenost prvih ljubavi i samospoznaje uslijed neočekivanih događaja. Raspored svih projekcija možete pogledati ovdje. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Forum sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

GALERIJA Odrastali ste uz njihova lica, ali vjerojatno ne znate tko su: Iza poznatih reklama kriju se Tea, Jelica, Matilda...

1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije