Zagrebparking trpi štetu

Zbog stranih kovanica automati za parkiranje ne prepoznaju ni kune

Ilustracija na temu jeftinijeg parkiranja u gradu Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17.10.2014.
u 11:00

Mađarske forinte, srpski dinari pa i nevažeći slovenski tolari najčešće su kovanice koje se mogu pronaći u automatima jer time vozači žele "uštedjeti", a Zagrebparking mjesečno izgubi 2500 do 4000 kuna

Mađarske forinte, srpski dinari pa i nevažeći slovenski tolari najčešće su kovanice koje se mogu pronaći pri pražnjenju parkirališnih automata u Zagrebu.

Dosjetljiv je to način, najčešće stranaca, da se uštedi koja kuna u Zagrebu trošenjem bezvrijednih kovanica koje primaju samo aparati za plaćanje parkiranja, pa tvrtka Zagrebparking trpi štetu.

– Podružnica Zagrebparking mjesečno pronađe neodgovarajućih kovanica u protuvrijednosti između 2500 i četiri tisuće kuna – ističe Robertino Ojdenić iz Službe za odnose s javnošću Zagrebparkinga.

Najčešće se ta taktika koristi u blizini gradskih tržnica, a iako se aparati pokušavaju osuvremeniti, i to tako da se takozvani čitači kovanica učine osjetljivijima kako bi mogli prepoznati i razlikovati kune od drugih kovanica, dobiva se kontraefekt. 

– Pri pokušaju da se učine preciznijima, čitači na parkirališnim automatima učestalije su, zbog prilagođenosti na manju toleranciju, odbacivali kovanice hrvatskih kuna koje su u manjoj mjeri odstupale od namještenih gabarita. Stoga se pri kalibriranju čitača nastoji postići optimalna osjetljivost koja, između ostalog, ovisi i o stanju pojedinog čitača kao i o atmosferilijama, a koja, nažalost, u manjem broju slučajeva omogućuje zloporabu – kazao je Ojdenić.

Zagrebparking trpi relativno malu štetu zbog plaćanja bezvrijednim kovanicama. Kako su nam rekli, puno veći problem imaju gradovi na moru, naročito za vrijeme turističke sezone, kada se takav način "plaćanja" najviše koristi.

>>Parkirališne zone u gradu se zasad neće značajno širiti

>>Grad Zagreb godinama naplaćuje ilegalna parkirališna mjesta

Komentara 3

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
16:27 17.10.2014.

Ja prepoznajem kune al ih nevidim cesto

Avatar commentator
commentator
19:36 17.10.2014.

Zagreparking gubi mjesečno pariljada kuna? Kako lisu samo primjetili taj gubitak uz sav priliv novaca kojeg imaju od te koze nostre parkinga, koji se (pro)širi(o) po Zagrebu k'o kuga (k'o ebola.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije