Red pred ribarnicom na Dolcu jučer je zbunio tek rijetke posjetitelje najstarije zagrebačke tržnice.
Stalni kupci znaju, petak u korizmi dan je za ribu.
– Svaki dan dolazim po svježe namirnice na plac, kako bih mogla spremiti fini ručak. Tako i danas. Pripremat ću grdobinu, ovdje je odlična i nije mi teško malo pričekati u redu – objasnila je jučer domaćica Ivana Mislavec, koja je kilogram grdobine platila sto kuna. Ima i jeftinije ribe, kaže Mislavec, ali nije tako ukusna. Uglavnom se, objasnili su prodavači u ribarnici, kupuju pastrve, oslići i papaline, koji su i trostruko jeftiniji od grdobine. U korizmi prodaja ribe poraste, kažu, a gužva se već pomalo stvara i kod "klasičnih uskrsnih" namirnica. Mladi luk i rotkvica po pet kuna za svežanj, orasi za kolače, sve je to, govore prodavači, što se obvezno mora naći na štandovima već krajem veljače.
– Oduvijek je tako bilo, otkad ja idem na plac. A idem već skoro pedeset godina – sa smiješkom je objasnila umirovljenica Jagica Anić, koja se ipak čudila što na Dolcu, još u trenutačnim zimskim mjesecima, ima jagoda i grožđa. Kako kaže umirovljenica, mošt se već pretvorio u vino i ne zna otkud prodavačima crno grožđe, a jagode je sama provjerila, iz Španjolske su.
– Ništa to ne kupujem. Ovamo i dolazim jer je domaće. Otkrila sam crnu rotkvicu neki dan, odlična je, a krumpir je isto pravi, zemljani – rekla je Anić.