Lički krumpir, baranjski kulen i ogulinski kiseli kupus nova su "lica" poštanskih markica iz serije „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ koje je Hrvatska pošta (HP) pustila u opticaj.
Marke su izdane u arčićima od 9 maraka, tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu, a HP izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost maraka je 6,50 kn. Autor dizajna maraka je Duje Šegvić, a autori fotografija su Hrvoje Matijević koji je zaslužan za ovjekovječavanje baranjskog kulena, Tihana Bošnjak Šegvić je za lički krumpir, a Duje Šegvić ogulinski kiseli kupus, odnosno kiselo zelje. Na markama su istaknute zaštićena oznaka izvornosti, odnosno ta ogulinsko kiselo zelje, i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za lički krumpir i baranjski kulen.
Baranjski kulen
"Baranjski kulen je fermentirana trajna kobasica proizvedena od svinjskog mesa začinjenog mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom napunjenog u svinjsko slijepo crijevo. Izvana je svijetlo do tamnosmeđe boje, a na presjeku varira od svijetlo do tamnocrvene. Okus baranjskoga kulena blago je ljut zbog dodatka paprike, s karakterističnom aromom dimljenoga fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar", priopćili su iz Hrvatske pošte.
Lički krumpir
"Lički krumpir je proizvod čija je kvaliteta ponajprije određena zemljopisnim područjem njegove proizvodnje koje obuhvaća Liku. Okus ličkoga krumpira specifičan je – brašnast, to jest prhak ili suh što je posljedica postotka suhe tvari od minimalno 19 posto, odnosno visokog sadržaja škroba. Ova ga karakteristika ujedno i čini specifičnim te ga razlikuje od krumpira proizvedenih u drugim zemljopisnim područjima", opisala su iz Hrvatske pošte.
Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje
"Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje je proizvod čija se posebnost temelji na kvaliteti nastaloj utjecajem prirodnih čimbenika zemljopisnog područja na kojem se uzgaja te na znanjima i vještinama u proizvodnji i preradi ovog proizvoda na širem području grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje specifičnih je svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama", kazali su iz Hrvatske pošte.