HRVATSKA POŠTA

U opticaju nove markice s ličkim krumpirom, baranjskim kulenom i ogulinskim kiselim kupusom

Nove markice
Foto: Hrvatska pošta
1/4
14.04.2020.
u 12:43

Autor dizajna maraka je Duje Šegvić, a autori fotografija su Hrvoje Matijević koji je zaslužan za ovjekovječavanje baranjskog kulena, Tihana Bošnjak Šegvić je za lički krumpir, a Duje Šegvić ogulinski kiseli kupus, odnosno kiselo zelje.

Lički krumpir, baranjski kulen i ogulinski kiseli kupus nova su "lica" poštanskih markica iz serije „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ koje je Hrvatska pošta (HP) pustila u opticaj. 

Marke su izdane u arčićima od 9 maraka, tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka po motivu, a HP izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost maraka je 6,50 kn. Autor dizajna maraka je Duje Šegvić, a autori fotografija su Hrvoje Matijević koji je zaslužan za ovjekovječavanje baranjskog kulena, Tihana Bošnjak Šegvić je za lički krumpir, a Duje Šegvić ogulinski kiseli kupus, odnosno kiselo zelje. Na markama su istaknute zaštićena oznaka izvornosti, odnosno ta ogulinsko kiselo zelje, i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla  za lički krumpir i baranjski kulen. 

Baranjski kulen

"Baranjski kulen je fermentirana trajna kobasica proizvedena od svinjskog mesa začinjenog mljevenom paprikom, bijelim lukom i paprom napunjenog u svinjsko slijepo crijevo. Izvana je svijetlo do tamnosmeđe boje, a na presjeku varira od svijetlo do tamnocrvene. Okus baranjskoga kulena blago je ljut zbog dodatka paprike, s karakterističnom aromom dimljenoga fermentiranog mesa koju nadopunjuje bijeli luk i papar", priopćili su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta

Lički krumpir

"Lički krumpir je proizvod čija je kvaliteta ponajprije određena zemljopisnim područjem njegove proizvodnje koje obuhvaća Liku. Okus ličkoga krumpira specifičan je – brašnast, to jest prhak ili suh što je posljedica postotka suhe tvari od minimalno 19 posto, odnosno visokog sadržaja škroba. Ova ga karakteristika ujedno i čini specifičnim te ga razlikuje od krumpira proizvedenih u drugim zemljopisnim područjima", opisala su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta

Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje

"Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje je proizvod čija se posebnost temelji na kvaliteti nastaloj utjecajem prirodnih čimbenika zemljopisnog područja na kojem se uzgaja te na znanjima i vještinama u proizvodnji i preradi ovog proizvoda na širem području grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje specifičnih je svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama", kazali su iz Hrvatske pošte.

Foto: Hrvatska pošta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije