ALOHA

U pet minuta riješio je 70 zadataka: 9-godišnjak ide na svjetsko natjecanje u Madrid

Foto: Prorsus komunikacije
1/5
12.06.2024.
u 12:30

– Na državnom prvenstvu 70 je zadataka trebao riješiti u pet minuta. On ih rješava nevjerojatnom brzinom, lakoćom i točnošću – rekla je  dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je ALOHU prije 10 godina donijela u Hrvatsku.

Devetogodišnji Petar Andačić treću godinu zaredom državni je prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Prije dvije godine prvo je mjesto dijelio s Patrikom Čudićem, a prošle je godine, baš kao i ove, naslov državnog prvaka ponio samostalno. Hrvatsku će idući mjesec predstavljati na svjetskom natjecanju u Madridu.

Briljantni mladi matematičar za državno se natjecanje posljednjih tjedana pripremao petnaestak minuta dnevno.

– Želio sam ponoviti rezultat koji sam ostvario prošle godine. Uz redovni sat ALOHE koji pohađam svakoga tjedna, svakodnevno sam dodatno rješavao dva, tri testa sa zadacima. Sanjao sam dobar rezultat jer sam završavao 10. stupanj ALOHE odnosno cijeli program pa mi je ovo posljednja prilika za nastup na svjetskom natjecanju – kazao je Petar koji s odličnim uspjehom završava 3. razred u Osnovnoj školi Kajzerica, uživa u igranju košarke u Školi košarke Cedevita Junior i planira put u španjolsku prijestolnicu. 
Njegova trenerica ALOHE Ljiljana Kolenković vjeruje kako će on u Španjolskoj briljirati, baš kao što je i prošle godine na svjetskom natjecanju u Maleziji gdje je proglašen šampionom.

POVEZANI ČLANCI:

– Petar je još prije pet godina kad je počeo trenirati ALOHU, pokazivao veliki talent, no uspjesi koje je počeo nizati prošle te nastavio ove godine, rezultat su velikog truda i rada. Na državnom prvenstvu 70 je zadataka trebao riješiti u pet minuta. On ih rješava nevjerojatnom brzinom, lakoćom i točnošću – rekla je  dr. sc. Branka Novosel, osnivačica Otvorenog učilišta Littera koja je ALOHU prije 10 godina donijela u Hrvatsku.

Državno natjecanje u ALOHI tradicionalno je održano u Samoboru. Najbolji mentalni aritmetičari u dobi od vrtićaraca do tinejdžera stigli su iz Pule, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Čakovca, Koprivnice, Preloga, Bjelovara, Kutine, Zagreba i Samobora.

ALOHA je najveći međunarodni program mentalnog i intelektualnog razvoja djece. Ojačava im mozak pomoću abakusa i mentalnog računanja te im razvija matematičke vještine, logiku i apstraktno mišljenje. Program je utemeljen prije 31 godinu u Maleziji, a sada se provodi u više od 30 zemalja diljem svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije