Pohani picek s rizi-bizijem, ajngemahtec i gibanica kao desert tradicionalni je zagrebački nedjeljni ručak koji je već sto godina aktualan u popularnoj gostionici Skender, koja u nedjelju slavi veliku obljetnicu. Dosad su je vodile četiri generacije, a sadašnja vlasnica Željka Plejić u restoranu je, kaže, odrasla.
– Moj pradjed Anton Skender gostionu je otvorio kao tadašnje izletište. Kad su je nakon djedove smrti preuzele moja baka i majka, pošto su je vodile dvije žene, gosti su je prozvali Skenderica, a pod tim je nazivom poznata i danas – kaže Plejić i dodaje da su je u vremenu dok su mama i baka radile u restoranu čuvali i gosti, koji su kasnije postali kućni prijatelji.
Tu slavi i gradonačelnik
– Zbog tih stalnih gostiju smo se i održali, a svoj rad nikada nismo gledali kroz novac. Osim toga, tradicionalnu zagrebačku kuhinju ovih je dana teško naći u gradu – kaže Plejić. Friške čvarke, krvavice, patku s mlincima ili suho meso s kiselim zeljem voli i zagrebački gradonačelnik koji često tamo slavi rođendane, a dolazi od studentskih dana. No u kultnu gostionicu dolaze i mnoge druge osobe poznate javnosti.
– Ovdje nije neuobičajeno da stol do vas ruča visoki državni dužnosnik, no trudimo se da to nikada ne narušava kućnu atmosferu. Bili su gotovo svi predsjednici, sadašnji premijer... Dolazi i jako puno glumaca i pjevača, koji često nakon jela počaste okupljene nekim recitalom, a organiziramo svako malo tematske večeri i sve to na volonterskoj bazi – kaže vlasnica. Okupljaju se i na tradicionalnim svečanostima, pa će tako uskoro imati kestenijadu, na Martinje će krstiti mošt, a znalo se ovdje, kaže vlasnica, i ‘'zaglaviti’' na feštama povodom fašnika.
Mladi naraštaji
Za preuzimanje gostionice Željka Plejić priprema sinove, a cijela obitelj u prostoru koji odiše starinskim štihom provodi gotovo čitave dane.